František Kostlán

Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

František Kostlán

Islám: Wildersův propagandistický žvást uráží zdravý rozum

To se nám vyrojilo odborníků na islám, panečku. A to hlavně těch, kteří mají propagandistickou a velmi špatnou napodobeninu dokumentu s názvem Fitna holandského extremisty Geerta Wilderse za důkaz, že nás muslimové chtějí zlikvidovat, vyhnat z vlastní země, zotročit... vyberte si, dle chuti a smyšlení. Tento výtvor na úrovni nacistických či komunistických blábolů bere dost lidí vážně, většinou pravděpodobně z oprávněného strachu z islámských fanatiků a teroristů. Toho okamžitě využívají naši známí vymývači mozků, tentokrát v rámci boje proti politické korektnosti. Pořád však platí, že nácky a jejich hlásné trouby není třeba, ani radno, brát vážně.

1.4.2008 v 22:40 | Karma: 33,24 | Přečteno: 5332x | Ostatní

František Kostlán

Kdo je Igor Blaževič, zakladatel fesitvalu Jeden svět

V Praze nedávno skončil festival Jeden svět, který nyní probíhá v dalších městech naší republiky i v jiných zemích. Jden svět letos slaví své desáté narozeniny. A kdo je vlastně onen člověk, který festival založil? Mnohým z nás by stačilo říci dvě slova - "Igor Blažević", aby si dovedli představit to podstatné, co se k tomuto jménu a příjmení váže: pracuje ve společnosti Člověk v tísni, vede sekci, která se zabývá lidskými právy, založil a je ředitelem festivalu Jeden svět, jednoho z největších setkání na světě s filmy, které se zabývají lidskými právy, zlem, jakého je schopen člověk, životem trpících lidí, ale i lidí, kteří díky své vnitřní síle dokázali svůj osud změnit či vzdorovat jeho nepřízni. Zkrátka, Igor Blažević je nejen v bývalé Jugoslávii a u nás známá osobnost - a to s velkým "O" - tedy v tom původním, "necelbritózním" významu slova.

24.3.2008 v 20:13 | Karma: 14,96 | Přečteno: 3109x | Společnost

František Kostlán

Praotcové u svatého Václava

Přináším svou povídku, která vyhrála loňskou soutěž Literární Vysočina. Soutěž jsem obeslal z jednoho pro mě důležitého důvodu. Dlouhé roky jsem psal do šuplíku - za komunistů bych neměl šanci na vydání a hlavně jsem v té době nic vydávat nechtěl. A poté jsem se dlouho nemohl rozhodnout, jestli vůbec chci něco z toho šuplíku vytáhnout. Po "otevření zásuvky" jsem zase měl odezvu jen od přátel, takže jsem potřeboval vědět, co si o alespoň některém z mých šuplíkových pokusů myslí lidé, kteří se literaturou intenzivně zabývají.

21.3.2008 v 23:27 | Karma: 13,07 | Přečteno: 1368x | Kultura

František Kostlán

Albert: reportáž ze samoobsluhy socialistického střihu

Nic mi tak nepřipomíná dobu před listopadem 89 jako návštěva některých pražských samoobsluh řetězce Albert, holandské společnosti Ahold. Nostalgie a z ní plynoucí potěšení je vedle mé reportérské práce také jediný důvod, proč tam ještě chodím, alespoň jednou za měsíc za dva, nakupovat. Abych si to opravdu užil, tak milé Alberty střídám, žádnému nejsem věrný: jednou na Skalku, podruhé třeba u Anděla, potřetí do závětří rozkvetlého Zahradního města, počtvrté na Prosek... Všem nostalgikům vřele doporučuji, pokud mají srdce v pořádku. A Holanďanům jejich smysl pro humor z duše závidím.

20.3.2008 v 14:14 | Karma: 35,45 | Přečteno: 3836x | Společnost

František Kostlán

Dvojitý Chruščov Topolánka s Paroubkem

Topolánkova i Paroubkova společná "čínská politika": Země, která mučí zajatce nemá právo říkat ostatním nic o dodržování lidských práv, zaútočil nedávno na USA Mirek Topolánek. Použil tak heslo profesionálních antiamerikanistů a českých komunistů, které pochopitelně odpovídá i názoru komunistů čínských. Vytáhl se ovšem i Jiří Paroubek svým výrokem, že Tibet po mnoho generací náleží Číně, takže nikdo nemá právo mluvit do toho, co tam čínští komunisti provádějí. I s tímto výrokem byli čeští komunisti a další extremisti spokojeni. O čínských komunistech ani nemluvě. Nabízí se tedy otázka, proč se Topolánek a Paroubek navenek tolik nesnášejí, když mentalitou a schopností opakovat po komunistech kdejakou hloupost k sobě mají tak blízko.

19.3.2008 v 22:58 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1783x | Politika

František Kostlán

Tibet - fotografie Tibeťanů, zavražděných čínskými komunisty

Čínské lži o počtu mrtvých během protestů v Tibetu nejsou ničím překvapivým - u komunistů jsme na popírání vlastních zločinů zvyklí i u nás. Právě tak jsme si zvykli na komunistickou cenzuru, což je naprosto běžná záležitost i v dnešní Číně. I proto se dostaly ven fotografie protestujících, které zavraždili čínští okupanti, jakož i zpráva z jednoho kláštera až dnes. Podle tibetské opozice zavraždili čínští okupanti během nenásilných protestů celkem přes 80 lidí - toto číslo ovšem bohužel nemusí být konečné.

18.3.2008 v 23:45 | Karma: 21,17 | Přečteno: 2881x | Společnost

František Kostlán

Svobodu pro Tibet aneb "Čína - špína!"

Fotoreportáž z nedělní demonstrace před čínským velvyslanectvím. Zúčastnily se i tyto osobnosti: Václav Havel, Stanislav Penc, John Bok, Václav Trojan, Jan Ruml, Martin Bursík, Kateřina Jacques. Svobodu pro Tibet žádali všichni přítomní, včetně tibetských aktivistů, ale například i barmských či amerických zastánců lidských práv. Demonstrace na podporu svobodného Tibetu, nezužovaného čínskými komunisty, se zúčastnilo kolem pěti set lidí. Další demonstrace před čínským velvyslanectvím proběhne ve středu 19. března od 18.00 hodin.

17.3.2008 v 10:06 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2875x | Společnost

František Kostlán

Ženský dům ženám. Komu jinému?!

Známé pořekadlo, že co bylo ukradeno, má být i vráceno, platí zřejmě jenom pro někoho a jen někdy. Lze tak alespoň soudit z faktu, že (oprávněné) restituce, odškodnění a majetková vyrovnání církví probíhaly a probíhají alespoň k částečné spokojenosti zúčatněných, spolky jako Sokol či Skaut a další se také dobraly navrácení majetku, který jim komunisti ukradli. Ženský spolek český se však navrácení svého domu marně dožaduje od počátku devadesátých let. Svědčí to o selektivním přístupu ke spravedlivému vypořádání ze strany státu.

9.3.2008 v 22:16 | Karma: 13,81 | Přečteno: 2579x | Společnost

František Kostlán

Náckové řvali Židi do plynu. Starosta Strobach z ODS opět nezasáhl

Starosta Plzně 3 Jiří Strobach by měl být okamžitě z čela radnice odvolán a z ODS vyloučen za nadržování neonacistům. Je skutečně náhoda, že právě v Plzni byl donedávna členem ODS organizátor sobotního neonacistického pochodu okolo plzeňské Velké synagogy Václav Bureš a další sympatizant neonacismu? Zdá se, že nikoli. Až díky televizi Nova jsme se dozvěděli, že někteří z neonacistů pokřikovali během sobotního pochodu heslo "Židi do plynu". A to ve chvíli, kdy procházeli kolem syngogy. Starosta Plzně 3 Jiří Strobach z ODS, který byl akci přítomen, však už podruhé za sebou držel nad neonacisty ochrannou ruku: nenařídil polici, aby neonacistický pochod rozpustila, jak mu ukládá zákon. Před tím jeho úřad povolil neonacistický pochod, přestože měl možnost jej podle zákona zakázat. A aby se to nepletlo, zakázal naopak plzeňské Židovské obci její akci před synagogou.

5.3.2008 v 17:50 | Karma: 35,83 | Přečteno: 7958x | Politika

František Kostlán

Česká demokratura

V České republice zatím demokracie není, i když k ní postupně směřujeme. Onen podivný stav by se dal společně s Karlem Krylem nazvat spíše demokraturou, v níž osobní či stranický prospěch ční nade vším ostatním, v níž je za úspěšného vydáván ten, kdo umí nejlépe krást, podvádět či korumpovat, v níž si velké politické strany uzurpují právo upírat stranám malým část toho, co jim přiřkli voliči. A konečně, v níž neplatí zákony, natož nepsaná pravidla. Na všem tom marasmu se podílejí nejen politici, ale i státní úředníci, policisti a nakonec i my, voliči, protože je nám jedno, že volíme strany a politiky, kterým je vlastní kapsa nade vše. Pár příkladů z poslední doby.

5.3.2008 v 2:14 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1954x | Politika

František Kostlán

Ulička hanby

Neonacisti včera prošli před plzeňskou Velkou synagogou uličkou hanby. Z jedné strany dav protestujících u vchodu do synagogy, na protilehlém chodníku pak protestovali mladí, levicově uvažující lidé, včetně anarchistů. Zatímco nácků zde procházelo asi 200, nás, jejich odpůrců všech věkových kategorií, bylo minimálně dvakrát tolik. Vítězoslavné úsměvy neonacistů se nejen díky tomu rychle proměňovaly na špatně skrývané masky vzteku.

2.3.2008 v 23:01 | Karma: 23,67 | Přečteno: 2968x | Společnost

František Kostlán

Jak neonacisti ke štěstí přišli

Na začátku stála naprostá ignorace hodnot i faktů. Na konci je oficiálně povolená (nezakázaná) demonstrace neonacistů. Ne že by před tím náckové nedemonstrovali, to ano, jenže před tím se málokdy chtěli vydat na pochod okolo některé synagogy a na výročí zvěrstev, které nacisti během druhé světové války páchali na těch, které označili za své nepřátele, především na Židech, Romech, homosexuálech, zdravotně a mentálně postižených.

28.2.2008 v 16:00 | Karma: 31,14 | Přečteno: 4496x | Společnost

František Kostlán

Bourání mýtů: Romové kradou aneb Dějiny manipulace

Kdo řekne nebo napíše větu "Romové kradou," je lhář. Romové nekradou, kradou "někteří Romové" (právě tak jako někteří bílí), což je nebetyčný rozdíl. Kdo napíše větu, že podle statistiky krade víc Romů než bílých, lže. Žádná statistika o etnicitě zlodějů neexistuje. Možná by existovat měla, ale není tomu tak. A proč někteří lidé takto - vědomě, či nevědomě - lžou? Motivů je víc, nejčastější asi bude pocit, že většina je romskou menšinou utlačována. Tento pocit však nevychází z reality, ale z toho, že se nechali zmanipulovat či naopak manipulují druhými. A zde již nejde jen o protiromské nálady, ale o širší kontext, v němž se odehrává manipulace za pomoci ideologizace myšlení.

20.2.2008 v 21:01 | Karma: 34,86 | Přečteno: 12774x | Společnost

František Kostlán

Bourání mýtů: Konstruktivní kritika

Konstruktivní kritika je nesmysl. Tedy alespoň v běžném životě, kdy je namístě kritika konkrétní, přesná, srozumitelná a samozřejmě slušná a neútočná, nikoli však "konstruktivní". Tu přenechejme zákonodárcům. Parlamentní opozice by měla vědět, jak by v případě vládnutí postupovala ona. Pokud v rámci kritiky vlády tento postup alespoň nastíní, pak můžeme hovořit o konstruktivní kritice, která by mohla mít nějaký smysl, za předpokladu, že jde o zemi s vyvinutou politickou kulturou (ale o zahraničí teď opravdu psát nechci).

19.2.2008 v 22:06 | Karma: 17,18 | Přečteno: 2297x | Společnost

František Kostlán

ODS čeká za pět let nerudovská otázka: Kam s Klausem?

Dozvuky prezidentské volby: Nejvíc se tentokrát vyznamenal sám prezident, který opět vymyslel kulatý čtverec: Aktivistickým uplivnutím směrem k protivníkům s nimi chce navázat dobrou komunikaci. Tento novátorský způsob pak podtrhl podporou Klause slovenský šovinista Ján Slota. Pozadu ovšem nezůstal ani "hrdina okamžiku", poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který přišel s neotřelým tvrzením, že má mozek. O Jiřím Paroubkovi ani nemluvě, ten je pro změnu schopen se divit, že ho komunisti zradili, zatímco jeho vlastní zrádci mu unikají skrz prsty.

18.2.2008 v 22:22 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2160x | Politika

František Kostlán

Klaus, Šlouf and comp.

Václav Klaus by měl veřejně poděkovat Miroslavu Šloufovi. Bez něj by se znovu prezidentem nestal. Poslanec Evžen Snítilý, který náhle změnil názor a rozhodl se volit Václava Klause, nebyl první, kdo takto změnil chování. A jelikož jediným sociálním demokratem, který před tím Klause podporoval, loboval za něj a přemlouval zákonodárce ČSSD ke změně názoru je Miroslav Šlouf, je myslím celkem jasné, odkud intrikářský vítr fouká.

15.2.2008 v 18:51 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1840x | Politika

František Kostlán

Švejnar – Klaus 2 : 1

Prezidentské zápisky ve zkratce. Důstojnost prezidentské volby nenarušují nejvíc zákonodárci, jak by se při pohledu na trapnosti některých z nich mohlo zdát. Pro stav naší demokracie a politické kultury je horší vnější tlak na naše rozhodování a zákulisní čachry intrikánů. Existuje ovšem i tlak Evropské unie, aby ČR souhlasila s větší integrací, včetně sjednocení společné zahraniční politiky, což mělo dopad i na výběr prezidentského kandidáta.

14.2.2008 v 16:00 | Karma: 15,91 | Přečteno: 1833x | Politika

František Kostlán

Švejnar má dvojí občanství a mravní kredit

Posuzovat jednání či dokonce míru vlastenectví lidí prizmatem jejich občanství je hloupé a nespravedlivé. Chování lidí bychom vždy měli posuzovat individuálně a na základě toho, co skutečně konají a říkají. I když si to naši „národovci“ (čti: pseudovlastenci) nemyslí, týká se to i prezidentského kandidáta Jana Švejnara.

12.2.2008 v 18:30 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1714x | Politika

František Kostlán

Prezidentka na Hrad

Vím, že je to nereálné... a je mi jasné proč. Prezidentka na Hradě prostě nemůže zasednout, protože ctižádostivých, mocí nemocných samců je zde příliš mnoho. Mezi takovými bařtipány, když napěchují svá panděra vedle sebe a do stran vytasí své dvousečné lokty, nemá šanci projet buldozer, natož ladně procupitat žena.

11.2.2008 v 16:25 | Karma: 33,62 | Přečteno: 6675x | Diskuse| Společnost

František Kostlán

Volba volbou volby voleb

Volba prezidenta republiky nebyla fraškou, spíše vykazovala rysy špatně zrežírovaného a herci šaržírovaného klasického představení. Přestože šlo o vážnou věc, mnoho z dění se neodehrávalo skutečně, ale „jako“, mnoho myšlenek se hlásalo jen proto, aby zakryly skutečný důvod.

10.2.2008 v 12:14 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1322x | Politika

František Kostlán

Již nikdy holocaust

Den obětí holocaustu - moment, kdy si celý svět společně připomíná nacistická zvěrstva, koncentrační tábory, plynové komory, krematoria... průmyslové vyvražďování, cílenou genocidu. Je třeba si neustále tyto těžké chvíle připomínat? Neměli bychom radši na šoa, jak tyto válečné hrůzy nazývají Židi, zapomenout a více se upínat k budoucnosti? Odpověď na to je lehká i těžká zároveň.

8.2.2008 v 12:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 4139x | Společnost