Bourání mýtů

František Kostlán

Multikulturalismus nemá alternativu

K multikulturalismu se váže mnoho ideologických nesmyslů, fám a mýtů. Některá nedorozumění plynou asi i z toho, co a kdo tímto výrazem vlastně myslí.

29.11.2008 v 9:20 | Karma článku: 28.06 | Přečteno: 5399 |

František Kostlán

Islám: Wildersův propagandistický žvást uráží zdravý rozum

To se nám vyrojilo odborníků na islám, panečku. A to hlavně těch, kteří mají propagandistickou a velmi špatnou napodobeninu dokumentu s názvem Fitna holandského extremisty Geerta Wilderse za důkaz, že nás muslimové chtějí zlikvidovat, vyhnat z vlastní země, zotročit... vyberte si, dle chuti a smyšlení. Tento výtvor na úrovni nacistických či komunistických blábolů bere dost lidí vážně, většinou pravděpodobně z oprávněného strachu z islámských fanatiků a teroristů. Toho okamžitě využívají naši známí vymývači mozků, tentokrát v rámci boje proti politické korektnosti. Pořád však platí, že nácky a jejich hlásné trouby není třeba, ani radno, brát vážně.

1.4.2008 v 22:40 | Karma článku: 33.24 | Přečteno: 5332 |

František Kostlán

Bourání mýtů: Romové kradou aneb Dějiny manipulace

Kdo řekne nebo napíše větu "Romové kradou," je lhář. Romové nekradou, kradou "někteří Romové" (právě tak jako někteří bílí), což je nebetyčný rozdíl. Kdo napíše větu, že podle statistiky krade víc Romů než bílých, lže. Žádná statistika o etnicitě zlodějů neexistuje. Možná by existovat měla, ale není tomu tak. A proč někteří lidé takto - vědomě, či nevědomě - lžou? Motivů je víc, nejčastější asi bude pocit, že většina je romskou menšinou utlačována. Tento pocit však nevychází z reality, ale z toho, že se nechali zmanipulovat či naopak manipulují druhými. A zde již nejde jen o protiromské nálady, ale o širší kontext, v němž se odehrává manipulace za pomoci ideologizace myšlení.

20.2.2008 v 21:01 | Karma článku: 34.86 | Přečteno: 12774 |

František Kostlán

Bourání mýtů: Konstruktivní kritika

Konstruktivní kritika je nesmysl. Tedy alespoň v běžném životě, kdy je namístě kritika konkrétní, přesná, srozumitelná a samozřejmě slušná a neútočná, nikoli však "konstruktivní". Tu přenechejme zákonodárcům. Parlamentní opozice by měla vědět, jak by v případě vládnutí postupovala ona. Pokud v rámci kritiky vlády tento postup alespoň nastíní, pak můžeme hovořit o konstruktivní kritice, která by mohla mít nějaký smysl, za předpokladu, že jde o zemi s vyvinutou politickou kulturou (ale o zahraničí teď opravdu psát nechci).

19.2.2008 v 22:06 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 2297 |
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více