Ceny potravin = zlodějna! Přestaňme kupovat předražené výrobky!

5. 06. 2008 9:18:59
Odborníci nám dosud vštěpovali, že zdražování potravin má na svědomí zvýšená poptávka po potravinách v Číně a Indii a pěstování řepky olejné na výrobu pohonné hmoty. Nyní se ukazuje, že šlo o polopravdu a zamlčování faktu, že čeští zemědělci, zpracovatelé i prodejci jsou prostě nenažraní.

Tou další částí pravdy byl fakt, který je samozřejmě znám i oněm vymývačům mozků: čeští zemědělci, výrobci potravin i prodejci vycítili možnost skrýt ve výše zmíněných argumentech svou NENAŽRANOST. Nedokázali si odříct příležitost svézt se na vlně zdražování a přitvrdili ještě více. Dnes se dozvídáme, že mléka je na trhu nadbytek, zemědělci jej budou dávat prasatům či rovnou vylévat. Cena mléka i mléčných výrobků se přitom rovná legalizované zlodějně, ostatně jako ceny potravin v České republice vůbec. Za deset deka toho nejlevnějšího taveného sýra zaplatíme okolo 20 korun (sic!), stejné množství nejlevnějšího plátkového sýra stojí okolo 15 korun.

Chleba svého času zdražil během několika málo měsíců až o 12 korun za bochník o váze 1200 gramů - což je ostatně i důkaz, že šlo z části o nenasytnost zmíněných, protože sama poptávka na světových trzích by tak rychlou reakci nevyvolala a větší dopady pěstování řepky na úkor obilovin budou v tomto směru podstatnější až ve chvíli, kdy bude na trhu permanentní nedostatek obilí - teprve potom začne jeho cena z tohoto důvodu nějak významě stoupat.

Ceny zeleniny a ovoce či například hovězího masa jsou ukázkovým příkladem toho, jak sebou my, konzumenti, necháváme orat. Opravdu by mě zajímala skutečná výrobní cena třeba u chovu hovězího skotu, u pěstování rajčat nebo u jablek, když do ní započítáme i nemalé dotace ze státní pokladny. Nehovořím tedy o výrobní ceně, kterou by si naši nenažranci z řad zemědělců, výrobců a prodejců pro veřejnost vybájili, ale o ceně skutečné. Cena českých rajčat se i v nejlevnějších supermarketech pohybuje většinou mezi 30 a 40 korunami za kilo, většina odrůd u nás vypěstovaných jablek nejde pod 30 korun za kilo - a to byla České republika v tomto ohledu vždy světovou velmocí!

Je zajímavé, že někteří ekonomové připouštěli, že zdražování potravin mají zčásti na svědomí i čeští nenasytníci, co do počtu mediálních vyjádření se však jednalo o zanedbatellnou menšinu. A co vedlo ostatní "odborníky" k tomu, aby se nám snažili pomocí polopravd vymývat mozek? Inu, nejspíš to bude provázaný kruh, jak je u nás zvykem. Velká zemědělská družstva, zpracovatelé i prodejci si zdražením potravin přijdou na slušné peníze, proč by si tedy nezplatili někoho, kdo má tu schopnost, možnost i moc odvést od jejich nenasytnosti pozornost. Jiné vysvětlení mě skutečně nenapadá, předpokládám, že mezi ekonomy a dalšími odborníky nebude příliš těch, kteří by námi manipulovali jen z pouhého rozmaru.

Ceny potravin se dají napravit jediným způsobem. Nekupovat je, respektive kupovat jen to, co nezbytně potřebujeme a evidentně předražené potraviny nechat v regálech prodejců shnít. Odhaduji, že by stačilo takto jednat pár měsíců, za předpokladu, že by se tohoto bojkotu zúčastnila nadpoloviční většina kupujících. Nenažranci musejí dostat za vyučenou - a to nejen pro tuto chvíli, ale i do budoucna, jinak se můžeme dočkat i toho, že za bochník chleba od nás budou chtít třeba i stovku, protože jejich nenažranost zřejmě nemá žádný limit v povědomí, co je ještě mravné a co už nikoli.

Vzpomeňmě si, prosím, na tuto zlodějnu, až zase uslyšíme naše zemědělce naříkat, že dostávají od státu příliš nízké dotace, naše výrobce, že energie příliš zdražují a naše prodejce, že prodávají jak mohou nejlevněji. Zemědělci žijou i z našich daní, výrobci pro změnu odírají zemědělce a prodejci uzavřeli kartel - jinak lze těžko vysvětlit, proč jsou ceny potravin ve všech supermarketech v podstatě stejné, jakoby žádná konkurence mezi řetězci neexistovala. Uvědomme si přitom, že za potraviny platíme dvakrát - jednou dotacemi, které jdou z našich kapes, podruhé přímo v obchodech, takže reálná cena potravin je ve skutečnosti ještě vyšší.

A kdyby snad v budoucnu měli tu drzost a požadovali zvýšení dotací či znovu stávkovali, žeňme je před sebou svinským krokem. Stát by měl naopak při současných zlodějských cenách potravin dotace do zemědělství snížit na minimum (dát je jen drobným zemědělcům) a tlakům nenažranců se odvážně postavit.

Autor: František Kostlán | čtvrtek 5.6.2008 9:18 | karma článku: 42.94 | přečteno: 7381x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 538 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...