Fotoblog: RefuFest aneb Uprchlický festival

Jak se dá uskutečnit podle mnohých neuskutečnitelné, v tomto případě dobré multikulturní soužití? Jednoduše - člověk nesmí dát na přitroublé řeči antimultikulturalistů. Tak se dělo i v pátek a v sobotu na pražském Náměstí Míru, kde sdružení Berkat už popáté pořádalo dvoudenní uprchlický festival RefuFest aneb PřideSvátek. Podívejte se na fotky.

  

 

 

Nadace Kintari předvedla nádherné ukázky indonéského tance.

Děti z uprchlického tábora v Kostelci nad Orlicí společně zazpívaly ruskou lidovku.

Vlevo Sabe Amthor Soe z Barmského centra v Praze, vlevo Patrik Francis z Pákistánu, mimo jiné pěvecká hvězda RefuFestu.

Dětský koutek RefuFestu.

Skvělá káva z Afriky a Jižní Ameriky z kavárny Mamacoffee dodávala na chuti a dobré náladě. Část výtěžku šla sdružení Berkat .

Moje maličkost s přáteli z Tibetu (vlevo) a České republiky. Karin (uprostřed) odjíždí na půl roku do severní Indie. Ta se má, blednu závistí...

La Strada v České republice

Stánek občanského sdružení Berkat, které RefuFest každoročně pořádá. Na obrázku vidíte panenky v krojích z celého světa, které šijí dvě paní, jedna z Gruzie, druhá z Kalmycka. Dále jsme zde nabízeli afghánské a čečenské oblečení, které šijí ženy přímo v těchto zemích. Peníze za prodej pochopitelně putují nazpět. 

Co může lépe v tom vedru chutnat?

Zleva: čečenský dorostenec, Alexej Smorčkov z Ruska a Marwan Al Solaiman ze Sýrie. Alexej na RerfuFestu zpíval básně ruských básníků 18. a 19. století, které sám zhudebňuje. Marwan je členem skupiny Ziriab, která obšťastnila diváky v pátek odpoledne.

Na uprchlickém festivalu pochopitelně hrají hlavní roli uprchlíci, migranti. Občerstvení bylo pestré, vařily jej ženy z mnoha různých zemí. Uprchlíky jsme ubytovali u českých rodin, takže se mohli i trochu seznámit s našimi zvyky a jídly a pocvičit se v češtině. 

Skvělá kapela world-music - Ekvátor. Zleva: Čečenec, Maďar, Iráčan, Tunisan, Rus. S kapelou ještě příležitostně zpívá Afghánec. Hrají skvělou směsku moderní hudby ovlivněné arabskými i kavkazskými vlivy.

Břišní tanečnice k vystoupení Ekvátoru již neodmyslitelně patří.

 

 

Tancovali všichni, bez ohledu na věk.

Vedro, žízeň...

Skupina Ziriab, která nezapomenutelně hraje tradiční arabské lidové písně. Zleva Hajtam, Marwan (oba ze Sýrie) a Anas (Irák), který je jinak šéfem Ekvátoru a zastupoval na RefuFestu nepřítomného Mouina z Libanonu.

Jedním slovem: BENGAS. Jedna z nejlepších evropských romských kapel. Na RefuFestu hrají každý rok, obětavě, bez ohledu na honorář (měli jsem pro kapely jen na cestovné). A jako vždy byli jedním z vrcholů festivalu. Díky.

Rena Milgrom – Open field – perské tance. Nádhera.

Vynikající romské představení brněnského divadla v Líšni.

 

U tohoto chlapíka se na chvíli zastavím. Alichan Pašajev je členem čečenského tanečního souboru Maršo, který vznikl v roce 2000 na čečensko-ingušské hranici v uprchlickém táboře Sputnik. Berkat podporuje a spolupracuje s tímto souborem již mnoho let. Jako výsledky vzájemné spolupráce lze jmenovat dvě taneční turné Maršo v ČR v roce 2003 a v roce 2006. Právě při druhé návštěvě čečenského souboru shlédl jedno z jeho mnoha vystoupení pan Mgr. Kožušník, ředitel Moravského divadla Olomouc. Byl umem mladých tanečníků natolik nadšen, že nabídl dvěma chlapcům desetiměsíční studijní pobyt v uměleckém souboru baletu Moravského divadla Olomouc. Berkat spolu s vedoucím souboru Vachou Těmirchanovem vybralo Alichana Pašajeva (Berkat neměl na pobyt druhého chlapce bohužel dost peněz). Alichanův pobyt pomalu končí, za pár dní se vrací do Čečenska a na RefuFestu se tradičním čečenským tancem symbolicky rozloučil s Českou republikou.

International Choir of Prague. A opět: nádhera. 

Dětský koutek v sobotu.

Zleva: Ina (Bělorusko) a Johanka z jižních Čech, obě berkatí dobrovolnice. 

Pražští Afghánci. Naši výborní přátelé.

Rychlokurs vaření - Marjam z Čečenska učí zájemce z ČR vařit tradiční jídla své země.

Petra, pro změnu dobrovolnice z Plzně - všem dobrovolníkům patří obrovský dík.

Zcela vpravo Galina z Kalmyky (jedna z žen, které šijí zmíněné panenky v národních krojích), vlevo jeden z jejích synů.

Česká kapela Revelation - hráli skvěle, s elánem.

Pro unavené prcky tu vyrostl zázračný odpočívací strom.

Eftymie – orientální tance. Vynikající česká tanečnice.

Novinářka a spoluzakladatelka Berkatu Petra Procházková se synem Zafarem.

 

A něco afghánského zpěvu jako neplánované překvapení. Během festivalu se přihlásilo několik umělců z různých zemí s tím, že chtějí vystoupit, což jsme smaozřejmě uvítali.

 

Vynikající česká skupina Džezvica, která zpívá nádherné písně z Balkánu.

 

Dva z tanečníků, kteří oslnili festivalové diváky.

A... konec. Jednou přijít musel. Bohužel.

 

Jak vidno: multikulturalismus je naprosto neuskutečnitelná utopie, životu nebezpečná, dokonce horší než celý komunismus. A kdo ji zastává chce zlikvidovat český národ a nás všechny uvrhnout do nové totality. Mučisti (multikulti - fašisti) by se měli stydět, do kriminálu s nimi... 

A teď ještě tu o Červené Karkulce... :-)))

 

Podrobnosti o RefuFestu: BERKAT

 

Foto: František Kostlán

 

 

 

 

 

Autor: František Kostlán | pondělí 23.6.2008 8:55 | karma článku: 16,29 | přečteno: 3706x
  • Další články autora

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72

František Kostlán

Silvestrovské zpravodajství

31.12.2008 v 9:00 | Karma: 16,01

František Kostlán

Krásné svátky

23.12.2008 v 8:30 | Karma: 13,18
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám