David Rath a jeho rathanoia

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath zřejmě trpí nějakou neznámou, dosud neprobádanou chorobou. Mohli bychom ji pojmenovat ODSchýza, nebo, ještě lépe, po jejím objeviteli a držiteli: rathanoia.

 

Rathanoia 

Tento narcis mezi růžemi toho během svého veřejného působení nahovořil mnoho. To povídání mělo většinou jediný cíl: zviditelnit, obohatit či jinak zvýhodnit jistého Davida Ratha. Za tímto účelem proplul Rath hned třemi politickými stranami a dalšími funkcemi (ODS, Svobodní demokraté - LSNS, ČSSD,  šéfování Lékařského odborového klubu a České lékařské komory).

Marně se snažím vybavit něco smysluplného, co tento zasloužilý odborář a politik udělal z nějakého jiného motivu. Tedy, samozřejmě, podle mého názoru, že. V průběhu let bylo možno zaslechnout i mnoho agresivních a neomalených výroků, které Rath směřoval na skutečné či domnělé politické protivníky. Ti se - zcela v Rathově logice věci - zprvu rekrutovali z řad levice, poté přišli v nemilost liberálové a ještě poté modrobolševici (takto nazývají rathovci své "myšlenkové" souputníky z pravice, kteří pro změnu označují každého, kdo má na cokoli jiný názor jako rudobolševiky či členy "KSČSSD" - bolševický způsob uvažování, jak vidno, vykazují oba tyto živočišné druhy).

Dnes má David Rath svého nepřítele jasně vymezeného: pošetilý stařík na Hradě a ODS. Buď stařík, nebo strana, kterou založil, mohou za vše:

  • Je vedro? Kdyby stařík nehorlil proti neglobálnímu neoteplování, měli bychom normální počasí.
  • V Japonsku proběhlo zemětřesení? Může za to směšná sociálně-zahraniční politika ODS.
  • Koruna posiluje? Mohou za to spekulanti podporovaní Hradem a ODS.
  • Jiří Paroubek dostal osypky? Julínek je vrahoun!
  • Radar? Modrobolševicko-hradní hnus ve spřežení s mátožně zeleným Švarcenberkem.
  • Na Proseku je ucpaná kanalizace? Ti proklatí konzervativci!
  • Lisabonská smlouva? Stařík nám dělá ostudu v zahraničí tím, že říká svůj názor.
  •  Přímá volba předsedy ČSSD členy strany? ODS by volbu zmanipulovala.

 

Pokročilá Rathanoia                                                                                                                                 

David Rath vystoupil proti přímé volbě předsedy ČSSD. Považuje ji za nebezpečnou a navrhuje, aby předsedu volili delegáti sjezdu. Argumentuje zejména tím, že kvůli stávající vypjaté politické atmosféře by šéfa strany mohla "zvolit ODS". Do volební kampaně by mohla podle Ratha zasahovat média a policejní složky a členy strany by to mohlo ovlivnit. "Dovedu si představit, že by ODS mohla různými triky nebo nepřímou negativní kampaní pár týdnů před volbou jít proti vybraným kandidátům a jiné naopak podpořit. Pak by se tu mohla objevit například další Kubiceho zpráva," řekl Rath iDNES.cz.

 

Závěr a uzávěr                                                                                                                                          

Coby dosavadní vyvrcholení Rathovy rathanoie to nezní vůbec špatně. Mohlo to dopadnout hůře. Nesvědčí to sice přímo o zlepšení stavu, nicméně potvrzuje to diagnózu, což dává naději do budoucna. Hlavně Rathovi, na zvolení předsedou ČSSD.

A nebo je to úplně jinak? Třeba se Jiřímu Paroubkovi již do přímé volby nechce a nastavuje před sebe coby ohnivzdorný štít právě Ratha. Sakra! Netrpím už z toho všeho rathanoiou?

 

 

 

Podrobnosti k působení Davida Ratha v politických a dalších funkcích:

NášRath.kvalitně.cz 

 

Foto:

NášRath.kvalitně.cz

Volební fakta

 

 

 

 

 

 

 

Autor: František Kostlán | čtvrtek 31.7.2008 18:35 | karma článku: 34,67 | přečteno: 6688x