Íčko by měl být odstoupen

Čištění Augiášova chléva po Topolánkovsku: Rozdíl mezi konáním Vlastimila Tlustého a Ivana Langera je mizivý. Oba - samozřejmě naprosto nezištně - dohazovali  mafiánům kšefty. A oba jsou podepsáni pod opoziční smlouvou. Přesto má odstoupit pouze Tlustý.

Voskové figuríny                                                                                                                                       

Tři voskové figuríny, Mirek Topolánek, Pavel Bém a Ivan Íčko Langer, na sebe vrhají spřátelené úsměvy. Ztuhlé obličejové svalstvo, toporné výrazivo a křečovité Íčkovy výšplechty o nutnosti "systémové změny ve vnitrostranických mechanismech," podávané s hranou úlevou, však těžko přesvědčí voliče, že v ODS je náhle vše křišťálově průzračné. Není. A vědí to i všichni tři zmínění. 

A vědí to i zelení a lidovci, kteří v rámci koalice společně s ODS hrají onu podivnou hru na četníky a zloděje, v níž vždy mají navrch zloději. Ustavení vyšetřovací komise v kauze Morava, Tlustý a Langer složené jen z koaličních politiků je výsměchem zdravému rozumu i tomu nejzákladnějšímu étosu. Ani již schválená poslanecká vyšetřovací komise na nic podstatného nejspíš nepřijde, ale koalice by souhlasem s jejím ustavením alespoň dala najevo, že se chce k věci postavit čelem. Že jsou lidovci schopni prakticky všeho, aby se udrželi u moci, víme již pěkně dlouho. Nyní zjišťujeme, že Strana zelených v tomto ohledu není o nic lepší.

 

Kydání hnoje aneb Otázky panu premiérovi

Premiér Topolánek nedávno horlil, že vyčistí stranický chlév. V ODS se sice pořád kydá hnůj, ozón se odtud táhne nelibý, ale o nějakém čištění chléva nemůže být ani řeči.

Morava,nabídl Dalíkovi kompromitující fotky na Tlustého. Dalík je nechtěl s tím, že už má (zná?) jiné fotografie Vlastimila Tlustého, nepodvržené, z reálné vířivky, jejímž "majitelem" je mafián Mrázek. Měli bychom se tedy pana premiéra optat: "Řekl vám Dalík o kompromitujících fotografiích poté, kdy se o nich od Moravy dozvěděl?" Není pravděpodobné, že by Dalík Topolánkovi něco takového smlčel. A pokud mu to řekl, věděl o tom premiér minimálně od té doby. Jestli se to takto odehrálo, proč se proti tomu nepostavil hned? A proč vypustil z úst onen blábol, že poslanec Morava je pouhou obětí? Že by o celé vyděračské kauze věděl od samého počátku a z nějakého konkrétního důvodu mlčel? (Viz i předchozí článek na toto téma: Kauza ODS ... ať je to ten nebo ten, praštíme ho koštětem).

 

Nezištní pomocníci mafiánů

Íčko přiznal, že v roce 2000 loboval ve prospěch podnikatele Luďka Sekyry při privatizaci IPS. Tentýž Sekyra si tento kšeft domlouval s mafiánem Mrázkem, oba společně pak přes Langera ovlivňovali průběh privatizace. Íčko tedy z významných politických pozic zvýhodňoval jednoho podnikatele před druhými a zasahoval tak do výběrového řízení. A loboval i za to, aby Sekyra dostal na tuto zakázku úvěr miliardu a půl od IPB.

Íčko i Tlusťoch předkládají k uvěření, že nevěděli, že jednají v zájmu mafiánů a že konali nezištně. Langer hovoří o patriotismu coby hnacím motoru jeho konání. Nevěří mu pochopitelně nikdo, stejně jako Tlustému, asi ani Topolánek, který se Íčka navenek zastává. Další otázka by tedy mohla znít: Pane Topolánku (Langře, Tlustý), je normální, že politik ve vysoké funkci - notabene politik pravicový - ovlivňuje při výběru vítěze ve státních zakázkách volnou soutěž ve prospěch spřáteleného podnikatele?

 

Naivní ministr, žádný ministr                                                                                                                  

V normální zemi odstupují politici ze svých funkcí za mnohem méně. Íčko nyní říká, že byl při onom lobování naivní. No i kdyby to tak bylo, naivní politik, který si ani neověří za koho a v čí prospěch lobuje, nepatří do vlády. A už vůbec ne do křesla ministra vnitra, který má proti mafiánům tvrdě jít, což rozhodně není Langerův případ -  stíhání závažných kauz je naopak zastaveno, za což mohou být zločinci vděční sociálním demokratům i Langerovi. Abychom uzavřeli kruh, hlavní důvod onoho nevyšetřování je také zřejmý: s mafiány se zapletli politici obou stran.

Premiér však potřebuje v ODS nějakého spojence: Ivane já podržím tebe a ty zase podržíš mě. Topolánek při obhajobě Langera zašel dokonce tak daleko, že přiznal lobování - vlastní i dalších politiků - ve prospěch spřátelených podnikatelů. Snaží se tak voličům namluvit, že podvod je normální věc.

 

Koalici pohřbívá premiér

Je pravda, že koalice je ve velmi těžké situaci - v případě jejího rozpadu by se k moci mohli prodrat sociální demokraté, kteří nejsou o nic lepší než zlatokopové z ODS, společně s komunisty. Premiér Topolánek však měl mnoho příležitostí jak z celé věci vybruslit jakž takž přijatelně a nevyužil jedinou. Namísto vyprázdněných frází mohl například odvolat Íčka z funkce ministra vnitra a omluvit se veřejnosti za zbytečné váhání v celé věci. Jestliže má za totéž odejít Tlusťoch, nemůže se Íčko dál tvářit jako neviňátko. Topolánek činí sám sebe nevěrohodným, což se nepochybně odrazí ve volbách do Senátu a Krajů i ve vnitrostranických volbách na přístím kongresu ODS. O věrohodnosti současné koalice ani nemluvě.

 

 

Předchozí článek na toto téma: Kauza ODS ... ať je to ten nebo ten, praštíme ho koštětem

 

 

Autor: František Kostlán | středa 24.9.2008 6:30 | karma článku: 28,22 | přečteno: 3267x
  • Další články autora

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72

František Kostlán

Silvestrovské zpravodajství

31.12.2008 v 9:00 | Karma: 16,01

František Kostlán

Krásné svátky

23.12.2008 v 8:30 | Karma: 13,18
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám