Koaliční i opoziční populismus a xenofobie

Není to tak dlouho, kdy při schvalování zelených karet, které mají vybraným cizincům usnadnit vstup na náš pracovní trh, propukly v Poslanecké sněmovně xenofobní hody Davida Ratha. Nyní se ukazuje, že se "obával" zbytečně, ministerstvo vnitra kráčí v jeho stopách.

Návrh novely zákona o zaměstnanosti předložil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Zelené karty mají podle zákona umožnit zaměstnávání cizinců v ČR legální cestou, mají ulehčit vstup na český pracovní trh především kvalifikovaným pracovníkům a odborníkům, kterých se u nás nedostává. Sociálně demokratický poslanec David Rath neváhal při kritice tohoto návrhu napodobit české fašisty. Ve sněmovně mimo jiné řekl:

  • Vláda Mirka Topolánka otvírá Českou republiku přílivu lidí z Afriky a Asie. Pochlubte se s tím! Dejte si to na billboardy!
  • Bude to mít důsledky v nárůstu výskytu tuberkulózy, v nárůstu výskytu AIDS, v nárůstu možná i dalších onemocnění.
  • Místo přílivu mozků, tedy vědeckých kapacit, usiluje vláda o příliv svalů, tedy nekvalifikovaných levných pracovních sil, které navíc vezmou práci českým občanům.

David Rath prostě jen trochu kultivovaněji opakoval známé xenofobní heslo krajní pravice „Čechy Čechům“.

 

Rath mohl klidně spát

Šlo nejen o xenofobní výkřiky, ale i o lži (viz článek Rath a Zaorálek: Zelené karty a zelené mozky). A nyní se ukazuje, že Rath mohl klidně spát, protože české ministerstvo vnitra připravuje vyhlášku přesně v duchu jeho výšplechtů. Tato vyhláška stanoví, kterých států se má vydávání zelených karet týkat. Chybí v ní jak africké země, tak například i Vietnam. A Ukrajina je tam jenom proto, že tlak ze strany občanské sféry na zařazení této země do seznamu byl opravdu velký.

Takže lidé z Afriky a z velké části Asie si u nás o zelené karty nebudou moci požádat. Důvody k tomu nemají racionální jádro. Ba právě naopak, ze strany státu jde o jednání velmi nerozumné, o čemž svědčí i další příklad: o zelenou kartu si podle zákona nemohou požádat ti cizinci, kteří zde již delší dobu žijí, pracují, platí daně a jsou tedy do naší společnosti plně integrováni.

 

Mafiáni se k nám dostanou i bez víz

Prakticky totéž se týká pozastavení vydávání víz Vietnamcům do konce roku, které vláda odůvodnila růstem kriminality a organizovaného zločinu uvnitř vietnamské komunity v ČR a mafiánskými praktikami při vyřizování vstupních povolení. Jde tu prý především o padělání značkového zboží, daňových úniků a pěstování marihuany ve velkém.

Jenže to má několik háčků. Mafiáni mají dostatek peněz, do ČR se proto dostanou pohodlně i bez víz jako obyvatelé kteréhokoli státu Evropské unie, třeba i načerno. A samozřejmě, už zde mají dávno vyřízený nějaký druh pobytu (dlouhodobý či trvalý). Kdyby tedy jakákoli mafie na našem území potřebovala rozšířit své řady, mohla by k tomu využít krajanů, kteří zde již žijí.

A když to nejde popsanou cestou, jde to možná i jinak. Mezi cizinci kolují běžně sazebníky neoficiálních plateb za ten který úkon úředníků ministerstva vnitra. To samozřejmě není samo o sobě důkazem úplatkářství, ale politici sami toto podezření nepřímo potvrzují. A sice tvrzením o "mafiánských praktikách při vyřizování vstupních povolení." Těmi praktikami zde může být myšleno toto: Mafiáni při vyřizování vstupních povolení uplácejí české úředníky a policisty (při jaké jiné příležitosti by šlo takové praktiky v této věci provozovat, není totiž jasné). Znamenalo by to také, že koaliční politici rezignovali na řešení korupce státních zaměstnanců a činí za ni odpovědnu jen jednu stranu. A dodejme ještě jinak zřejmou věc, která je cizincům a odborníkům, kteří se touto problematikou zabývají, známa již dlouho: „Mafiánskými praktikami“ při vyřizování vstupních povolení se „živí“ několik skupin z různých zemí, včetně „mafiánů“ českých. Proč tedy, ptáme se logicky, nejsou víza pozastavena i cizincům z těchto zemí a čeští „mafiáni“ pohnáni k odpovědnosti?

 

Skutečně nebezpečná je ruská mafie

Ano, falšování značkového oblečení, neplacení cla a daní, jakož i pěstování marihuany jsou porušováním zákona. Jenže v České republice operují mafie mnohem nebezpečnější, které vraždí lidi na objednávku, obchodují se ženami nebo dětmi, vydírají, vymáhají výpalné, distribuují a prodávají tvrdé drogy, tunelují i jinak rozkrádají ve velkém atd. Proč tedy, ptáme se opět logicky, nejsou pozastavena víza cizincům z domovských zemí těchto mafií?

Kdyby české ministerstvo vnitra chtělo touto formou skutečně bojovat proti mafiím - což je, jak jsme si již řekli, naprosto nesmyslné a neúčinné -, již dávno by byla pozastavena víza především občanům Ruska. Odtud totiž hrozí skutečné nebezpečí: ruské mafie provázané či rovnou řízené ruskou tajnou službou FSB (dříve KGB), ruští špioni a ruské peníze podporující v ČR iniciativy, které jsou proti americkému radaru a mají za úkol zde vyvolávat chaos (jde jak o levičácké skupiny v iniciativě NE základnám, které podporují teroristy, tak o neonacisty, kteří v poslední době mají evidentně dobré finanční zázemí i kvalitní strategicko-vojenský výcvik, jak bylo dobře vidět na jejich akcích v litvínovském Janově.

 

Mlčení a podpora primitivismu

Nevydávání víz a zúžení zelených karet jen na pár zemí zabrání vstoupit na naše území především lidem, kteří zde chtějí podnikat, odvádět tu daně a být České republice (a samozřejmě i sobě) nějak prospěšní. Jestliže někdo v ČR porušuje zákony, ať už jde o cizince či českého občana, měla by okamžitě nastoupit policie a státní zastupitelství a dotyčného obvinit a postavit před soud. Neschopnost orgánů činných v trestních řízeních nelze nahrazovat represemi v „cizinecké politice“.

Když si k výše popsanému počínání českého ministerstva vnitra, vlády i opozice připočteme fakt, že se zatím nikdo z předních politiků nevyslovil proti nedávným projevům zjevného rasismu vůči Romům, když připočteme i skutečnost, že sociální demokracie legitimizuje extremisty komunistické, máme tu současný obrázek české politiky jako na dlani. Toto počínání se však dříve či později demokratickým stranám a politikům vymstí. Podporou těch, kteří demokracii bytostně nenávidí napomohou strmému nárůstu primitivismu ve společnosti. A onen primitivismus je také dříve či později pohltí a semele. K potvrzení tohoto jevu stačí letmý pohled do sousedních zemí.

 

Související články na mém blogu:

Rath a Zaorálek: Zelené karty a zelené mozky

Spolek Ne základnám: proruská krajní levice a hrubý antisemitismus

Američani ano! Radar ano! - Část druhá: Tábor míru

 

Související články Věry Tydlitátové:

Stydím se za tento národ - I am ashamed of this nation

Pasáci, násilníci a zloději si hrají na spasitele, hlupáci jim věří

 

 

Článek převzal server Názorně.cz

 

Autor: František Kostlán | pondělí 24.11.2008 7:30 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72

František Kostlán

Silvestrovské zpravodajství

31.12.2008 v 9:00 | Karma: 16,01

František Kostlán

Krásné svátky

23.12.2008 v 8:30 | Karma: 13,18
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám