Karel Schwarzenberg - to by byl prezident

Karel Schwarzenberg opět a znovu okouzluje svou přímostí, zřetelným, neuhýbavým vyjádřením a srozumitelnou, často nediplomatickou mluvou. Tedy tím, co je evropským politikům vesměs cizí.

Karel Schwarzenberg opět prokázal rozhodnost a přehled. Jako dosud jediný státník řekl k izraelsko-palestinskému konfliktu zřetelné slovo. Za hlavního viníka konfliktu v Gaze považuje Hamás: "Kdo začíná střílet, ten vždycky ponese hlavní vinu," uvedl na adresu této teroristické organizace, která si namísto příměří vybrala ostřelováni Izraele raketami. "V průběhu příměří vystřelil Hamas na Izrael 360 raket a 700 minometných granátů," upřesnil Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. Zároveň ovšem upozornil, že v rámci své cesty do regionu chce také hovořit s Izraelci na téma podmínek života Palestinců v Gaze: "Musíme se s Izraelci o tom bavit, důrazně s nimi o tom mluvit. Podmínky v pásmu Gazy jsou neúnosné."

Už jsme jaksi uvykli, že politici nedokážou hovořit jednoznačně, všelijak se vykrucují, čepýří a pak opatrně upravují pírka ostrými zobáky, případně mlčí tam, kde by měli říci něco zásadního. To však není Schwarzenbergův případ. Český ministr zahraničí nejen v izraelsko-palestinském konfliktu rozpoznává příčinu a následek a zároveň neváhá oboje také veřejně pojmenovat. Není to ostatně zdaleka poprvé, kdy jedná právě takto. Neváhá přitom užít i domáckých českých výrazů, což je o to sympatičtější. Pro příklad uvádím část rozhovoru, který otiskly sobotní Lidové noviny:

LN: Nezdá se vám, že se tak trochu krčíme před Bruselem, který ústy Pötteringa dal najevo nelibost nad možností, že by Václav Klaus v lednu spolu s Mirkem Topolánkem předsednictví na půdě Evropského parlamentu zahájil?
"S odpuštěním kdo z české strany to zahájí, je na české straně."

LN: Proto se taky ptám, jestli se před Bruselem nekrčíme.
"Já se před nikým krčit nebudu. Nebudu se krčit před Pötteringem, který musí vzít na vědomí, že je to zásadně naše záležitost, kdo nás tam bude zastupovat. Ano, Pöttering je předseda Evropského parlamentu, všechna čest tomu, ale nám do toho nemá co kecat."

A je to: Pöttering nám prostě do toho, kdo nás bude v Bruselu během předsednictví reprezentovat, nemá co kecat. Schwarzenberg má jistě názorově mnohem blíže k Pötteringovi, než ke Klausovi, ale přesto klidně předsedovi parlamentu EU nediplomatickými slovy veřejně vzkázal, že svým rozumováním překročil nepřekročitelnou hranici.  

Schwarzenberg jako snad jediný evropský politik hovoří jasně a přesvědčivě: nebojí se pojmenovat věci pravým jménem a to jazykem, který je nám blízký. To by byl panečku český prezident.

 

 

 

 

Související článek na mém blogu: Izrael se brání - a opět hloupě

 

 

 

Autor: František Kostlán | pondělí 5.1.2009 7:30 | karma článku: 32,19 | přečteno: 3042x
  • Další články autora

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72

František Kostlán

Silvestrovské zpravodajství

31.12.2008 v 9:00 | Karma: 16,01

František Kostlán

Krásné svátky

23.12.2008 v 8:30 | Karma: 13,18
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám