Manifest: Společně proti rasismu a neslušnosti

3. 11. 2009 9:30:00
Dělat něco proti rasismu a neslušnosti pokládám za přirozené. A patří k tomu i různá prohlášení, k nimž se připojují občanská sdružení i jednotlivci. V poslední době se v tomto směru začínají více než dříve angažovat i lidé z menšin.

Taková prohlášení spojují dohromady lidi, kteří jinak nemají příliš času zabývat se něčím, co má širší záběr. A zdaleka nejde jen o známé společenské autority či o lidi z různých občanských sdružení, která se starají o Romy, uprchlíky, cizince nebo třeba o tělesně či duševně postižené, jak je u podobných akcí obvyklé. Čím dál více a častěji se začínají ozývat i přímo lidé z některých zmíněných menšin. Jde o nový jev, který je přímým důsledkem rostoucího rasismu, xenofobie i tzv. anticiganismu v české společnosti.

Příkladem takového společného díla je manifest s názvem Společně proti rasismu a neslušnosti, který formulovala dvě občanská sdružení, dlouhodobě podporující Romy a cizince: Slovo 21 a ROMEA. Jsem činný v obou těchto sdruženích, takže mohu říci, že se nám povedla dobrá věc. Podepisování manifestu jsme odstartovali na demonstraci Slova 21 Ženy proti rasismu, na jejíž průběh se můžete podívat na ROMEA.TV.

V manifestu nejde jen o obvyklé tažení proti rasismu jako takovému, má mnohem širší záběr. Ve zkratce jsou zde popsány i souvislosti a mechanismy, které rasismu a extremismu nahrávají a zhoršují tak společenskou atmosféru. Tento moment je důležitý, protože holého pokřikování, že proti rasismu je třeba něco dělat, jsme si už užili dost - a to prakticky bez výsledku. Naopak - za tímto pokřikem se rádi skrývali politici - používali ho zatím jako alibi, aniž by pro věc samou byli schopni či ochotni udělat něco opravdu účinného. Příkladem v tomto směru je skandální počínání nedávného ministra vnitra Ivana Langera. Ten navrhl vládě a posléze i Nejvyššímu správnímu soudu zákaz Dělnické strany v podobě, u něhož bylo předem jisté, že nejenže neprojde, ale že díky Langrerovi Dělnická strana zvýší svou legitimitu v očích dalších lidí. Langer tak pod záminkou boje proti rasistickému extremismu Dělnické straně výrazně napomohl. A to vědomě. Říci, že návrh, který předkládal vládě, špatně vypracovali jeho podřízení by byl urážkou policistů z protiextremistického, z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a dalších. Jde v naprosté většině o zkušené odborníky a kdyby to bylo na nich, vypadal by návrh na zákaz DS přibližně jako ten dnešní, který nechal vypracovat nový ministr vnitra Martin Pecina. Ten má alespoň částečnou naději na úspěch.

Manifest Společně proti rasismu a neslušnosti vyjadřuje obavu o osud naší společnosti: "Společenská atmosféra v České republice se posunuje směrem od polistopadové vstřícnosti vůči odlišnostem a jinakosti. Jasně vymezené hranice obyčejné lidské slušnosti padají pod náporem vulgarity, útočnosti, zastrašování a vyvolávání atmosféry strachu rasisticky a podobně motivovanými trestnými činy." Dále poukazuje na způsob, jakým se rasisti snaží manipulovat s lidmi: "Šíří totalitní či autoritářskou smyšlenku, že existují vnitřní nepřátelé, kvůli nimž se ostatním hůř žije. Tento nesmysl je nyní přijatelnější než dříve, protože více lidí od nich přebírá toto zjednodušené, zkratkovité myšlení, které se nezabývá podstatou věci. Jako vnitřní nepřátelé jsou chápáni na prvním místě Romové, uprchlíci a cizinci, kteří zde pracují. V podobném duchu jsou osočováni věřící lidé, především křestané, Židé, ale i homosexuálové, tělesně a duševně postižení, bezdomovci a další."

A kdo a co extremistům napomáhá: Mlčení k nepravostem, lhostejnost, zesměšňování tradičních hodnot, neschopnost vnímat problémy v celé jejich šíři a populismus. Změnu společenské atmosféry nastartovaly rasistické, xenofobní a podobné výroky některých politiků, které následně policie odložila s tím, že nejde o trestné činy. Mlčení některých politiků, představitelů církví a přirozených společenských autorit k posledním rasistickým zločinům je rovněž výrazem oné lhostejnosti. Některá média přistupují k rasismu, xenofobii a podobným jevům příliš vstřícně a často i neeticky Možná, že jejich jednání není úmyslné, i tak poskytují další veřejný prostor extremistickým názorům. Vedle vlastních webových stránek mají extremisté nebývale velký prostor na blozích a v diskusích pod články na serverech českých médií. Některé televize a rádia zvou do diskusních pořadů představitele extremistických stran a proudů, čímž je napomáhají navenek legitimizovat.

A opět ti politici: Kvalita demokracie spočívá mimo jiné i v tom, nakolik dokáže být společnost otevřená a nakolik je silná občanská společnost, která vyvažuje mocenské aspekty. Tento důležitý prvek se nyní vytrácí. A to především kvůli tomu, že někteří představitelé státu neberou občanskou společnost jako partnera. Autoři a signatáři manifestu netvrdí, že soužití lidí různých kultur a další zmíněné oblasti jsou bez problémů: "Uvědomujeme si je, nechceme je zastírat a děkujeme všem, kteří se snaží napomáhat při jejich řešení." Text končí výzvou politikům, představitelům církví, novinářům, majitelům médií a českým občanům vůbec. "Vyzýváme k

  • návratu slušného přístupu k různým odlišnostem a jinakosti ve společnosti,
  • ke změně přístupu k problémům a jejich řešení tak, aby ani nepřímo nenahrávalo extremistům,
  • otevřené diskusi o tom, jak skutečně existující problémy civilizovaně řešit,
  • pochopení, že občanská společnost není nepřítelem politiky a státu, ale jeho přirozeným demokratickým partnerem."
Manifest Společně proti rasismu a neslušnosti si můžete přečíst a podepsat jej na serveru Romea.cz i na webu občanského sdružení Slovo 21.
Autor: František Kostlán | úterý 3.11.2009 9:30 | karma článku: 12.96 | přečteno: 3068x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 78 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 122 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 346 |
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...