Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švejnar – Klaus 2 : 1

Prezidentské zápisky ve zkratce. Důstojnost prezidentské volby nenarušují nejvíc zákonodárci, jak by se při pohledu na trapnosti některých z nich mohlo zdát. Pro stav naší demokracie a politické kultury je horší vnější tlak na naše rozhodování a zákulisní čachry intrikánů. Existuje ovšem i tlak Evropské unie, aby ČR souhlasila s větší integrací, včetně sjednocení společné zahraniční politiky, což mělo dopad i na výběr prezidentského kandidáta.

1. Zasahování do vnitřních záležitostí ČR

Odpůrci amerického radaru v ČR se neustále ohánějí nesmyslnými hesly. Slýcháme od nich věty o zasahování Spojených států do české politiky. Česká vláda přitom v tomto ohledu postupuje poměrně dobře (až na dosavadní souhlas s umístěním ruských vojáků - pozorovatelů na našem území - to tedy ne, milá vládo), je vidět, že postupuje samostatně a od nikoho si do věci mluvit nedá. Je ovšem k vládě USA vstřícná, jak to mezi spojenci má být.

Od zmíněných demagogů se už ovšem nedoslechneme o tom, že na východě existuje kdosi, kdo nám do našich vnitřních záležitostí hovoří doopravdy (nebo se o to alespoň snaží). Podle idnes.cz ruský prezident Vladimír Putin opět  pohrozil namířením raket na Českou republiku a Polsko. Moskva ke kroku přistoupí, pokud USA do zemí umístí části svého protiraketového štítu. "Pokud naši odborníci dospějí k závěru, že systém ohrožuje ruskou bezpečnost, budeme nuceni adekvátně reagovat," prohlásil Putin na výroční tiskové konferenci.

Putin vyhrožuje (pokolikáté už - i se svými generály?) a tím se nám snaží diktovat, co si na svém území smíme dovolit a co nikoli. To je naprosto nepřijatelné. Znovu se ukazuje, že Rusko je pro nás opět nebezpečím č. 1 a že o to více budeme potřebovat spojenectví se Spojenými státy.

Ve vztahu k prezidentským kandidátům:

Je dost dlouho známo, že Václav Klaus je příliš proruský a prosrbský – a o to méně proamerický.

Jan Švejnar je zřetelně pro spojenectví se Spojenými státy, ve vztahu k Rusku zatím vyslovil pár vlažných myšlenek – je třeba s ním jednat a potom se uvidí.

Takže poměr sil je nyní následující: Švejnar – Klaus 1 : 0

 

2. Intrikáni a zákulisní čachry

O zákulisních čachrech se toho napsalo a napovídalo mnoho – různé dopisy a SMSky, různá vyhrožování a podplácení nepotvrzená údajnými svědky apod. Nikdo neví s jistotou, kdo komu jaké dopisy posílal, kdo komu vyhrožoval, kdo koho podplácel, ba dokonce ani to, jestli se to vůbec stalo tak, jak je nám to prezentováno. Lze si představit i variantu, že tomu, kdo volil Švejnara (Klause) vyhrožoval někdo prošvejnarovský (proklausovský), aby se dotyčný ve své volbě utvrdil. S největší pravděpodobností je to všechno dílo stranických intrikánů napříč stranami, najmě ČSSD a ODS. Vedení stran si tyto šedé eminence pěstují na špinavou práci. A logicky: čím větší strana, tím větší a tím víc šedých emninecí.

Ve vztahu k prezidentským kandidátům:

Jediné, co je v tomto ohledu jasné, je setkání Šloufa s Klausovým kancléřem. Topolánek se to marně snaží zakrýt kouřovou clonou "odhalování", kdo z hotelu (místa schůzky) vynesl kamerový záznam prokazující, že Šlouf a Weigel se skutečně setkali. A že si ti dva pár dnů před prezidentskou volbou povídali o tom, jak se hrají kuličky, ať se snaží namluvit někomu, jehož dutina lebeční je naplněna pilinami. Hlupáky se z nás stranické šedé eminence (ba někdy i politici samí) snaží sice udělat co chvíli, ale tentokrát nemají šanci.

Takže poměr sil je nyní následující: Švejnar - Klaus 2 : 0

 

3. Tlak Evropské unie

Švejnarův přílišný eurooptimismus nesvědčí o právě dobrém přehledu v zahraniční politice. Nejde mi o nějakou averzi vůči EU či jednotlivým státům, je dobře, že Česká republika je součástí Evropské unie. Jde o to, že – pro příklad – EU se snaží sjednotit svou zahraniční politiku, která ovšem neexistuje. Názorů a návrhů přístupu k jednotlivým zahraničně politickým tématům je v EU minimálně tolik, co členských států. A do doby, než se alespoň většinově ztotožní tyto názory a návrhy bude silou sjednocená zahraniční politika EU spíše důvodem k jejímu rozpadu než k tomu, aby se stala hráčem na mezinárodním poli, jak s velkou dávkou naivity říká Švejnar.

Klausův přístup k tomuto tématu je trochu realističtější, vychází z názoru, že postupný vývoj nejde přeskakovat a lámat přes koleno jen kvůli tomu, že evropští vrcholní politici chtějí sjednocovat Evropskou unii bez ohledu na názor lidí (znovu prosazovaná okrojená verze ústavy, provázená lží, že o ústavu nejde a proto o ní mají rozhodovat jen parlamenty, protože je jasné, že v referendech by neměla šanci) a s deficitem demokracie, jak správně říká současný český prezident, který díky svým hlasitě projevovaným názorům vadí. Hledání a nominace vhodného silného protikandidáta (Švejnar) má bezesporu i tento motiv, pokud přímo tento motiv není tím nejsilnějším. 

Ve vztahu k prezidentským kandidátům:

Evropská unie se samozřejmě co do vnitřních vztahů členských zemí již nemůže vrátit k čistě ekonomickým, tržním vztahům (to je zase Klausova naivita), protože globalizující se ekonomické a finanční instituce potřebují politické protihráče, kteří budou schopni formulovat a nastavit nová pravidla, odpovídající globalizaci. To ovšem neznamená, že jeden z takových politických protihráčů může vzniknout popsaným pokrokářským způsobem: nemůže, namísto toho vznikne spolek věčně rozhádaných a věčně nespokojených zemí, bez možnosti a ambicí ovlivňovat skutečně důležité věci a dění.

Konečný poměr sil: Švejnar - Klaus 2 : 1

 

Poznámka na závěr: Než Bobošíková, která je ukázkou politické nekultury sama o sobě, radši Klaus i s tímto poměrem sil.  

 

 

Vážené a milé, vážení a milí,
kdo se mnou chcete diskutovat doopravdy, k věci, neanonymně, slušně a bez urážek, napište mi, prosím, na e-mail:
kostlan@volny.cz Děkuji  

Autor: František Kostlán | čtvrtek 14.2.2008 16:00 | karma článku: 15,91 | přečteno: 1833x
  • Další články autora

František Kostlán

Manifest: Společně proti rasismu a neslušnosti

Dělat něco proti rasismu a neslušnosti pokládám za přirozené. A patří k tomu i různá prohlášení, k nimž se připojují občanská sdružení i jednotlivci. V poslední době se v tomto směru začínají více než dříve angažovat i lidé z menšin.

3.11.2009 v 9:30 | Karma: 12,96 | Přečteno: 3068x | Diskuse| Společnost

František Kostlán

ČSSD založila odnož Hamásu. Dohlížel na to tajemný muž s bradavicí

Úřad pro nápravu nesmyslů v politice oznamuje, že palestinská mise předsedy sněmovny Miloslava Vlčka z ČSSD se ve skutečnosti neodehrála, jak tvrdí. Jak řekl onen moudrý rabín na smrtelné posteli: "Všechno je jinak."

17.6.2009 v 9:30 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3424x | Diskuse| Politika

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

Václav Havel dlouhodobě kritizuje ekonomickou filozofii růstu. A dlouhodobě se též staví proti podpoře automobilismu včetně výroby aut samých. Tentokrát to však se způsobem kritiky hodně přehnal.

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72 | Přečteno: 24036x | Diskuse| Politika

František Kostlán

Přiznání blogera: Píšu jenom kvůli karmě

Vonehdá běžela ta blogerská debata vo karmě - jestli jako má ňákej smysl a ták. Já tedy musím říct, že já píšu jenom kvůli karmě. Nebejt toho, tak by mě to vůbec nebavilo. Život bez karmy je normálka otrava.

18.5.2009 v 9:00 | Karma: 22,55 | Přečteno: 2711x | Diskuse| Ostatní

František Kostlán

Prezident Václav Klaus se zasadil o cenzuru

Česká televize opět předvedla, nakolik je poplatná politikům a jejich přáním (čti: nařízením). Z archivu pořadu 168 hodin stáhla záběry, na nichž se prezident Václav Klaus protahuje před odvysíláním novoročního projevu. (Info: iDNES.cz.)

7.1.2009 v 7:30 | Karma: 30,29 | Přečteno: 3443x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám