ODS čeká za pět let nerudovská otázka: Kam s Klausem?

18. 02. 2008 22:22:00
Dozvuky prezidentské volby: Nejvíc se tentokrát vyznamenal sám prezident, který opět vymyslel kulatý čtverec: Aktivistickým uplivnutím směrem k protivníkům s nimi chce navázat dobrou komunikaci. Tento novátorský způsob pak podtrhl podporou Klause slovenský šovinista Ján Slota. Pozadu ovšem nezůstal ani "hrdina okamžiku", poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který přišel s neotřelým tvrzením, že má mozek. O Jiřím Paroubkovi ani nemluvě, ten je pro změnu schopen se divit, že ho komunisti zradili, zatímco jeho vlastní zrádci mu unikají skrz prsty.

Kam s ním?

V rozhovoru pro idnes.cz řekl prezident Václav Klaus mnoho zajímavého. Nade vše pak vyčnívá tato kombinace: Slíbil, že se pokusí přispět k tomu, aby spolu po dramatické a vyhrocené prezidentské volbě dokázali politici opět komunikovat. Zároveň ovšem sdělil, že vítězství nad Janem Švejnarem bylo podle něj další porážkou těch, kteří už od roku 1990 prosazují "diktát vyvolených". A aby se to nepletlo, označil koalici za Švejnarovo zvolení jako pokračovatele Občanského fóra či hnutí "Děkujeme, odejděte". Pane jo.. i s přihlédnutím k tomu, že také Klaus byl v Občanském fóru (a moc rád, jinak by se k moci nikdy nevyšplhal), tak už je to pomalu na léčbu. I zařazení Jiřího Paroubka do klubu Děkujeme, odejděte je úvaha hodná tohoto formátu. I když, na druhou stranu, také se říká: Že máš paranoiu ještě neznamená, že tě nesledujou.

Podle Klause budou takové souboje pokračovat i v dalších volbách. A on sám je prý připraven se do nich zapojit i poté, co skončí své druhé prezidentské období. "Kdyby prezidentská volba v roce 2013 skončila vítězstvím tohoto směru politického myšlení, tak já do toho nějakou formou vstoupím," řekl Klaus. Jak vidno, prezident opravdu dovede lidi spojovat. Má fištrón, ví, že dovést politiky k vzájemné komunikaci lze nejlépe tím, že jim napřed vynadá za to, že coby nikým nezvolení vyvolení chtějí u nás zavést diktaturu.

Klaus tak znovu potvrdil, že je již druhé volební období nesporně prezidentem všech... tedy kromě těch, kteří mají na cokoli jiný názor než on. To se neodpouští! Ze sna se ovšem po tomto prezidentově sdělení nebudí hrůzou lidi, kteří reprezentovali hnutí Děkujeme, odejděte, ale Mirek Topolánek a jeho "squadra azzurra": Probůh - tak dlouho trvalo, než jsme se ho zbavili povýšením na Hrad a on teď vyhrožuje návratem! A tak se našim chlapcům coby odměna za zvolení a prosazení Santa Klause vrací z Hradu svěží dárek v podobě nerudovské otázky: Kam s ním?

Vrána k vráně sedá...

Však také jedinou pořádnou pochvalu si náš staronový prezident vysloužil až od svého obdivovatele, předsedy Slovenské národní strany Jána Sloty, který je jinak znám svým patologickým chováním a rozdáváním urážek na všechny strany, kromě té své, ovšem. Ne tak u Klause, tomu Slota dává originálně, jak je zvyklý, naopak za pravdu. V rozhovoru pro deník SME, který přezal server idnes.cz, nejspíš v opilosti sdělil, že kdyby Jan Švejnar vyhrál prezidentské volby, byl by to hnůj a Češi by ho vyhnali lopatami. Zatímco Václava Klause, který pro něj mnoho znamená a váží si ho "ne pět, ne deset, ale dvacet let", Slota vynášel do nebes, na jeho protikandidátovi Janu Švejnarovi nenechal suchou nit. Přivandrovalec z Ameriky, jak Švejnara označil, by Slotu vítězstvím velmi překvapil.

Jak zní to staré, ale přesto dobré přísloví? Aha. Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.


Mozek a konto poslance Snítilého

To sociálně demokratický poslanec Evžen Snítilý, jehož hlas rozhodl o tom, že se Klaus stal znovu prezidentem, je jinačí pašák. V rozhovoru pro idnes.cz odpovídá na otázku "Dosud jste nevysvětlil, co vás vedlo k volbě Václava Klause. Má o tolik lepší kvality než Jan Švejnar?" toto:
"Vysvětlil jsem své pohnutky na poslaneckém klubu a nikde jinde je nebudu prezentovat. Nenechám si nahlížet do mozku."

To je opravdu odpověď hodná zákonodárce, který nese před občany odpovědnost za své rozhodování. To by mě opravdu zajímalo, jestli by to "nahlížení do mozku" poslance Snítilého přineslo také nahlédnutí do jeho bankovního konta. Pokud ano, tak to bych se musel panu poslanci omluvit - zatímco fungování jeho mozku je zjevné na první poslech, stav jeho konta musí být tristní - prý totiž vynaložil na volební kampaň Václava Klause beze zbytku pět na stole v českých.

... rovný rovného si hledá

A nejbachratější perlu na závěr. Jiří Paroubek, opět v rozhovoru pro idnes.cz, naříká nad proradností komunistů takto: "My jsme splnili všechny podmínky, které si komunistická strana kladla, a čekali jsme, že komunisté Jana Švejnara podpoří. Místo toho jejich předseda Vojtěch Filip hledal jen důvody, proč by to dělat nemusel. Pokud bude komunistická strana pod vedením pana Filipa, velice těžko budeme hledat společnou řeč. To, co předvedl v posledních týdnech, hlavně v tom posledním týdnu, skoro znemožňuje seriózní spolupráci do budoucna."

Opět jsme u těch rovných, co hledají rovného k vlastní nerozvážnosti. Paroubek pláče krásně, ale, jak říká klasik, na špatném hrobě. Co vlastně od spolupráce s komunisty pořád očekává? Ti přeci podrazili každého a vždy, kdy se jim to hodilo. Vždyť si přeci musí být vědom minimálně toho, jak komunisti zrušili po válce sociální demokracii. Namísto spolupráce s touto extremistickou stranou, která ji postupně legitimizuje, se dávno mohl od ní distancovat a začít místo štěkání a obviňování druhých spolupracovat s ostatními demokraty a podle toho se také chovat. Nikoli jako bařtipán, kterému co chvíli někdo hupsne na rozbujelé kuřecí oko. Pak by se možná také přihodil "zázrak" a z jeho strany by se neodlupovali rozliční odpadlíci, renegáti, zrádcové a lumpenmachři, protože by mohli své přeběhlictví mnohem hůře ospravedlňovat, znělo by to od nich nevěrohodně. Takto to kvůli Paroubkovu chování mnoho lidí Paroubkovi přeje, takže je jasné, na kterém "hrobě" by měl Paroubek brečet.




Vážené a milé, vážení a milí,
kdo se mnou chcete diskutovat doopravdy, k věci, neanonymně, slušně a bez urážek, napište mi, prosím, na e-mail:
kostlan@volny.cz
Děkuji

Autor: František Kostlán | pondělí 18.2.2008 22:22 | karma článku: 21.65 | přečteno: 2160x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 499 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...