Bourání mýtů: Konstruktivní kritika

19. 02. 2008 22:06:00
Konstruktivní kritika je nesmysl. Tedy alespoň v běžném životě, kdy je namístě kritika konkrétní, přesná, srozumitelná a samozřejmě slušná a neútočná, nikoli však "konstruktivní". Tu přenechejme zákonodárcům. Parlamentní opozice by měla vědět, jak by v případě vládnutí postupovala ona. Pokud v rámci kritiky vlády tento postup alespoň nastíní, pak můžeme hovořit o konstruktivní kritice, která by mohla mít nějaký smysl, za předpokladu, že jde o zemi s vyvinutou politickou kulturou (ale o zahraničí teď opravdu psát nechci).

Nekonstruktivní konstruktivnost

Poukazováním na nekonstruktivní kritiku komunističtí normalizátoři úspěšně umlčovali rušivé hlasy jednotlivců. Kritika marx-leninské filozofie (ve skutečnosti ideologie), kritika výsledků této ideologie v praxi a poměrů, které nastolovala totiž nikdy nebyla konstruktivní, protože ani být nemohla. Jediná oficiální ideologie byla "dokonalá" a na vše měli marx-leninští lumpenmachři protiargument zvící výšky a síly Stalinova štítu. Z "diskuse" nakonec vždy vyplynulo, že kdokoli s odlišnými názory kritizuje nekonstruktivně, marxismus-leninismus je mu cizí a má proto na svět nesprávný názor, vyznává špatnou filozofii. Nekonstruktivní kritika končívala kriminálem, vyhazovem ze školy, ze zaměstnání či menšími postihy, podle toho, do jaké míry dokázal udaný postižený být konstruktivní v odvolání kacířských bludů. Abychom se vyhrabali z bludného kruhu, seřaďme si to do bodů:

  1. Žádná kritika mimo hlásanou ideologii nebyla za bolševika konstruktivní.
  2. Nekonstruktivní kritika byla odsouzena (nadřízeným, pracovním kolektivem, stranickou či svazáckou buňkou, uličním výborem KSČ, domovním důvěrníkem apod.).
  3. Nekonstruktivní kritik byl veřejně zostuzován a trestán za svoje názory až kriminálem (v padesátých letech ovšem i mučením, dlouholetým vezněním či rovnou provazem).

Hommo sovieticus

Ovšem i dnes slýcháme cosi o tom, že ta a ta kritika není konstruktivní. Pravda, nejčastěji se tím ohánějí dříve kovaní marxisti nahonem přešaltovaní na kované odborníky na tržní ekonomiku (ekonomická nadstavba je jim stále modlou), tedy lidé, kteří nedokázali změnit svůj způsob uvažování a zůstali vpravdě člověkem sovětským. (Ovšem ne jen oni.) K tomu pojící se hlášky nám také zůstaly z oné předlistopadové doby: "Když chceš něco ve společnosti změnit, tak namísto té nekonstruktivní kritiky zvenku vstup do strany," říkali nám komunisti. Někteří nekomunisti nám dnes říkají: "Když chceš něco ve společnosti změnit, tak namísto té nekonstruktivní kritiky zvenku vstup do politiky." Jiná hláška zněla a zní: "Kritizuješ, ale sám bys to nedokázal." Nemusím ale přeci být hudební genius, dokonce ani hudebník, abych mohl kritizovat orchestr za to, že hrál falešně, k tomu mi stačí hudební sluch a případná konzultace se sousedem, jestli mne snad smysly nemámí.

Konstruktivní nekonstruktivnost

Součástí mé kritiky nemusí být nějaký protinápad nebo jakási vize, která dá návod, kudy se dát - jsem tady a z různých důvodů kritizuji. Co chvíli však narážím na nějakého adolescenta se zastydlou normalizátorskou pubertou, jenž hněvivě hřímá: "Dosud jsi nevyslovil nic konstruktivního." Jednomu takovému jsem po půlhodinové přednášce na téma "když kritika, tak konstruktivní," sdělil, že "aktivní blb je horší, než třídní nepřítel" (také hláška předlistopadová). Setřel mě, že jsem hrubý a nekonstruktivní a uložil mi za trest vypracovat domácí úkol z konstruktivní kritiky. Zde je:

Vláda Středoafrické kapitalistické republiky po nekanibalské revoluci, díky níž ji teď obdivuje celá rovníková Afrika, odmítla dekanibalizaci společnosti. Pod názvem "Nejsme jako oni, třímejme kopí humanismu," uspořádala celokmenovou veselici. Připravovanou reportáž z technických důvodů neuveřejníme. Reportéra i fotografa snědl Ústřední výbor bývalé i současné vedoucí síly ve společnosti, Kanibalistické strany práce, k slavnostnímu obědu, u příležitosti prvního výročí revoluce.

Revoluci zdar!

Republiku si rozvracet nedáme!

Když kritizovat, tak KONSTRUKTIVNĚ!




Vážené a milé, vážení a milí,
kdo se mnou chcete diskutovat doopravdy, k věci, neanonymně, slušně a bez urážek, napište mi, prosím, na e-mail:
kostlan@volny.cz
Děkuji

Autor: František Kostlán | úterý 19.2.2008 22:06 | karma článku: 17.18 | přečteno: 2297x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 92 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 123 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 351 |
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...