František Kostlán

Náckové řvali Židi do plynu. Starosta Strobach z ODS opět nezasáhl

5. 03. 2008 17:50:00
Starosta Plzně 3 Jiří Strobach by měl být okamžitě z čela radnice odvolán a z ODS vyloučen za nadržování neonacistům. Je skutečně náhoda, že právě v Plzni byl donedávna členem ODS organizátor sobotního neonacistického pochodu okolo plzeňské Velké synagogy Václav Bureš a další sympatizant neonacismu? Zdá se, že nikoli. Až díky televizi Nova jsme se dozvěděli, že někteří z neonacistů pokřikovali během sobotního pochodu heslo "Židi do plynu". A to ve chvíli, kdy procházeli kolem syngogy. Starosta Plzně 3 Jiří Strobach z ODS, který byl akci přítomen, však už podruhé za sebou držel nad neonacisty ochrannou ruku: nenařídil polici, aby neonacistický pochod rozpustila, jak mu ukládá zákon. Před tím jeho úřad povolil neonacistický pochod, přestože měl možnost jej podle zákona zakázat. A aby se to nepletlo, zakázal naopak plzeňské Židovské obci její akci před synagogou.

Řečníci na sobotní neonacistické demonstraci zdůrazňovali, že chtějí "prohnilý liberální systém" porazit jeho vlastní zbraní: uspět ve volbách. Tedy, přeloženo do češtiny, stejně jako Hitler chtějí být natolik úspěšní ve volbách, aby mohli převzít moc. A - opět stejně jako Hitler - si tu moc udržet likvidací demokracie, odpůrců nacismu a dalších nepřátel. Už v ten moment měli policisté na Strobachův pokyn zasáhnout. Neučinili tak, protože starosta mlčel.

Možná Strobach nezasáhl proto, že se neonacistům, jejich sympatizantům a pomahačům alespoň na čas zdařila jiná taktika, a sice infiltrace do strany demokratické. ODS se to přihodilo právě v Plzni, což asi nebude náhoda. Dva už média odhalila, jedním z nich byl organizátor neonacistického pochodu Václav Bureš. Kolik jich zde média odhalí v budoucnu, se můžeme jen dohadovat. ODS se oněch dvou výtečníků zbavila, takže nyní je načase, aby ze svých řad vyloučila i ty, kteří nad nimi drží ochrannou ruku. Co všechno má strarosta Strobach v tomto směru na svědomí nikdo vědět nemůže. Přesto se můžeme pokusit o pár závěrů, které logika nabízí:

Pochod nacistů na první výročí obsazení Plzně
Popisek: Takhle pochodovali nacisti Klatovskou ulicí v Plzni rok po její okupaci, 15. března 1940. Stejnými místy pochodovali díky starostovi Plzně 3 Jiřímu Strobachovi a jeho podřízeným neonacisti současní v sobotu 1. března 2008. Foto: archiv Západočeského muzea v Plzni.

Jiří Strobach a jeho podřízený Radim Lisenko postupně:

1. Nezakázali neonacistickou akci. A to přesto, že Bureš je příznivcem neonacismu. A přesto, že náckové chtěli pochodovat na výročí prvních transportů plzeňských Židů do nacistických koncentráků, a přesto, že pochod nahlásili okolo synagogy. Tyto důvody dohromady přitom již podle současného zákona o shromažďování umožňují takovou akci zakázat. Podtrženo a sečteno:

  • Strobach věděl, že jeho stranický kolega Bureš je neonacista pravděpodobně již od listopadu loňského roku (kdy Bureš nahlásil svou první akci), pokud ne dříve. Přesto to kolegům v ODS nesdělil a jeho strana se kvůli tomu diskreditovala. (Je tu sice malá, ale přeci jen možnost, že Strobach o tom nevěděl. V tom případě si však měl vyžádat - než začal obhajovat uskutečnění neonacistického pochodu před veřejností - informace od svého podřízeného Radima Lisenka. I v případě podpory neonacistů z nedbalosti či z hlouposti však nemá Strobach na radnici co pohledávat.)
  • Strobachův podřízený Radim Lisenko nezakázal neonacistickou akci, kterou Bureš nahlásil. A Strobach jeho rozhodnutí obhajoval a přitom veřejnosti lhal, že nebyla jiná možnost.
  • Z toho plyne logický závěr: Strobach nad Burešem držel ochrannou ruku. Proč? To se už můžeme jen dohadovat.

2. Strobach ostře napadl svého stranického kolegu, plzeňského primátora Pavla Rödla, a sice za to, že ten naopak neonacistickou akci zakázal.

3. Strobach a velitel policejního zásahu opakovaně ujišťovali veřejnost, že pokud neonacisti poruší nahlášený důvod demonstrace (za svobodu slova), tak neonacistickou akci ihned rozpustí na místě. Příležitosti k tomu měli dvě, ani jednu nevyužili. Takže, buď podle Strobacha patří k (údajnému) vymáhání svobody slova heslo Židi do plynu", nebo se s tímto heslem prostě a jednoduše ztotožňuje, jinak by akci nechal ihned rozpustit. TV Nova ovšem Strobach řekl, že celou neonacistickou akci "monitorovali velice pečlivě, přesto nic nezaslechli". Je tedy možné, že existuje i prozaističtější důvod: Strobach při projevech účastníků neonacistické akce na Škodově náměstí i před Velkou synagogou vždy na několik minut náhle ohluchl. Totéž se týká policistů.

Transport plzeňských Židů do koncentračních táborů
Popisek: Jeden ze tří transportů plzeňských Židů do koncentračního tábora, který proběhl 18. a 19. ledna 1942, na cestě od sokolovny na nádraží. V sobotu 1.března mohli beztrestně, za němého přihlížení starosty Strobacha i policie, neonacisti před Velkou synagogou vykřikovat "Židi do plynu". Foto: archiv Západočeského muzea v Plzni.

Dovolit neonacistům pochodovat před synagogou za provolávání hesla Židi do plynu - to opravdu vyžaduje velkou dávku lidské i politické otrlosti, ne-li přímo absenci svědomí. V každém případě, politik, který něco takového dopustí, jako nyní starosta Plzně 3 Jiří Strobach, nepatří ani do čela radnice, ani do demokratické strany. V plzeňské ODS (a v ODS vůbec) je naprostá většina slušných lidí, což zase, krom jiných, prokázal primátor Pavel Rödl zákazem neonacistické akce, kterou Strobach umožnil, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní Miroslava Němcová, která promluvila na prvním plzeňském protestu proti neonacistům či Vlastimil Tlustý, který se svým odporem vůči neonacistům nikterak netají. Pozitivní roli v celé věci sehrál i prezident Václav Klaus, který vyzval úřady k zákazu neonacistické akce na výročí Říšského pogromu (tzv. Křišťálové noci) v Praze, i pražský primátor Pavel Bém, který jeho výzvu vyslyšel. I vzhledem k tomu předpokládám, že Strobachovi jeho počínání v této věci neprojde a bude zbaven jak funkce na radnici, tak i členství ve straně.

Neonacistické demonstrace se dají zakazovat předem již podle dnešních zákonů, ústavy a judikatury Nejvyššího správního soudu. A zakazovat se mají mimo jiné i z toho důvodu, že je jasné, o co Hitlerovým následovníkům jde, což oni vždy a znovu potvrdí svým chováním. Politická hesla, že náckům se zakáže akce na místě, pokud ti k tomu zadají důvod, jsou jen prázdné proklamace. Je načase začít s úpravou zákonů tak, aby se neonacistům a dalším totalitářům (například oficiálně zrušenému Komunistickému svazu mládeže, který nedávno propagoval na své demonstraci diktaturu proletariátu) co nejvíce zamezilo demonstrovat, ničit tak demokracii a upírat svobodu druhým. Prázdných slov už jsme v tomto směru slyšeli dost. Teď je třeba začít jednat.

Autor: František Kostlán | karma: 35.83 | přečteno: 7957 ×
Poslední články autora