Rath a Zaorálek: Zelené karty a zelené mozky

23. 08. 2008 7:30:00
Rathovi se prudce zhoršila rathanoia. Ba co víc, nakazil kolegu Zaorálka. Oba spolu po projednávání zákona o zelených kartách tvoří populistickou dvojku. Je načase, na nové komické duo po Sládkovi s Grebeníčkem čekáme už dost dlouho.

Populistické hody

Koalice ve sněmovně prosadila návrh novely zákona o zaměstnanosti, kterou předložil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, o tzv. zelených kartách. Ty mají umožnit zaměstnávání cizinců v ČR legální cestou. Nejde zdaleka jen o levnou pracovní sílu, jak o tom informovala některá obvykle špatně informovaná média. Zelené karty mají ulehčit vstup na český pracovní trh i odborníkům, kterých se u nás nedostává.

V poslanecké sněmovně při projednávání tohoto zákona propukly skutečné populistické hody v podání komunistů a sociálních dmeokratů. Copak komunisti, od těch normální lidi očekávají uhozený přístup k věcným záležitostem jaksi automaticky. Občasně populistické jsou pak všechny parlamentní strany. Co si však dovolili sociální demokraté, připomíná snad jen Sládkovce a komunisty s jejich užvaněnými předsedy.

Citace z projevu Davida Ratha

  • Vláda Mirka Topolánka otvírá Českou republiku přílivu lidí z Afriky a Asie. Pochlubte se s tím! Dejte si to na billboardy!
  • Bude to mít důsledky v nárůstu výskytu tuberkulózy, v nárůstu výskytu AIDS, v nárůstu možná i dalších onemocnění.
  • Místo přílivu mozků, tedy vědeckých kapacit, usiluje vláda o "příliv svalů", tedy nekvalifikovaných levných pracovních sil, které navíc vezmou práci českým občanům.

Citace z projevu Lubomíra Zaorálka

  • Jsem přesvědčen, že Česká republika by se měla vyhnout chybám, ke kterým došlo v ostatních zemích západní Evropy. Mám na mysli to, co se stalo ve Francii a v Německu. Země, ve kterých vznikla poměrně rozsáhlá ghetta obyvatelů Turků, Arabů. Vznikla tam celá předměstí, ve kterých jsou dnes poměrně velké dramatické sociální problémy. Ve Francii jsou zapalována auta. Ty země viditelně obtížně hledají schopnost si s přívalem těchto nových etnik, kultur, národů poradit.

Ke lžím stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha

Vláda tím otevírá příliv lidí z celého světa, nejen z Afriky a Asie. Všichni takto nově příchozí budou o zelenou kartu žádat ve své zemi a na výsledek žádosti počkají tamtéž. Uprchlíci procházejí povinně zdravotní karanténou včetně testů na Rathem zmiňované nemoci, pochybuji, že by se to majitelů zelených karet a jejich rodinných příslušníků netýkalo. Nikoli všichni žadatelé zelenou kartu dostanou, nejde o nárokovou záležitost, ale, z hlediska státu, výběrovou. Novela umožňuje i příchod odborníků, pokud ti o to budou stát. Zelené karty neseberou českým občanům práci, umožní zaměstnat cizince pouze na těch místech, která se nepodaří úřadům práce obsadit do třiceti dnů občany ČR a EU.

K hlouposti stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka

Zaorálek je znalostmi o této problematice panensky neposkvrněn, stejně jako Rath:

Příliv migrantů nelze zastavit žádnou demokratickou cestou, pouze snížit a regulovat. Pomohly by, možná, jen ostnaté dráty na hranicích a pohraničníci se samopaly připravenými ke střelbě. To už tu ovšem bylo, že. Pohyb lidí po celém světě se každoročně zvyšuje především kvůli nárůstu ozbrojených, násilných konflitků a ze sociálně-ekonomických důvodů (bída, nedostatek vody, nemožnost uplatnění se doma apod.).

Přesto počet uprchlíků - žadatelů o azyl v ČR v posledních letech oproti předešlým klesá, protože neleží na vnější hranici EU: uprchlíci musejí požádat o azyl v první zemi EU, na jejíž půdu vstoupí, pokud tak neučiní, jsou do oné země vráceni (až na výjimky). Afričanů je u nás naprosté minimum. Neženou se k nám, protože jednotlivé africké komunity tu téměř neexistují, narozdíl od bývalých evropských koloniálních států, které měly Afriku rozparcelovanou. Asiatů, včetně Vietnamců a Číňanů, je u nás podstatně méně než v zemích západní Evropy. A, abychom předešli námitkám sociálních demokratů a dalších xenofobů, není nic známo o tom, že by nějak žili na úkor druhých co se týče "krádeže zaměstnání českým občanům" či pobírání sociálních dávek. Naopak: jsou pracovití a sami někdy české občany zaměstnávají.

Více legálních = méně nelegálních cizinců

Vláda v tomto případě zvolila možnost kontroly, respektive regulace přílivu ekonomických migrantů. Není pochyb o tom, že zavedením zelených karet (v kombinaci s dalšími předpisy a represivním přístupem vůči převaděčským, zaměstnavatelským i "klasickým" mafiím) se u nás zvýší počet legálně pracující cizinců, tudíž i podstatně klesne počet cizinců zaměstnaných a pobývajících zde nelegálně. S tím klesne i korupce v cizinecké policii a na úřadech a moc "zaměstnavatelských mafií", které migranty nutí dělal otrockou práci, vydírají je a okrádají je o část mzdy či rovnou o celou výplatu. Nepřímým efektem by mělo být snížení kriminality cizinců - legálně zaměstnaní, vydělávající a daně platící cizinci mají jistě méně důvodů (například) ke krádežím či k ditribuci drog, než do kouta zahnaní a mafiánům napospas vydaní lidé.

Jean-Marie Le Rath

"Nebudu komentovat nic z toho, co tady řekl pan poslanec Jean-Marie Le Rath, a co bylo spíše skrytou, ne-li velmi otevřenou xenofobií," reagoval Nečas v narážce na francouzského ultrapravicového politika Jean-Marie Le Pena známého nesnášenlivostí k přistěhovalcům. Ministr práce použil tento příměr právem. Rath i Zaorálek svým štvaním proti cizincům připomínají více karikaturu lampasáckých zupáků, jimž se odedávna přezdívá zelené mozky, než politiky se sociálním cítěním - jak o sobě hrdě socdemáci prohlašují. Nedávno jsem psal o Rathově rathanoi, což se nyní potvrdilo. Ba co víc, rathanoia se, jak vidno, šíří sociálně demokratickým poslaneckým klubem rychleji než Rathem obávaná tuberkulóza.

Díky Petrovi Nečasovi koalice po delší době zabodovala. ODS by si opravdu měla zelené karty na billboardy dát - není se za co stydět, právě naopak.


Infromace z iDNES.cz: Cizinci k nám zavlečou tuberkulózu a AIDS, strašil ve Sněmovna Rath

Autor: František Kostlán | sobota 23.8.2008 7:30 | karma článku: 41.59 | přečteno: 6172x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...