Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voličům nevadí Koryta nostra, ale to, že se její špína provalí

Co ukázaly volby do krajů a Senátu? Mnoha voličům nevadí korupce, rozkrádání, hrabání politiků pod sebe. Nevadím jim prorůstání organizovaného zločinu do politiky, státní správy i samosprávy, aféry, kauzy a další špína, kterou je politika zanesena.

Vadí jim, když se toho všeho dopouštějí strany, které právě vládnou. Strana, která se téhož dopouštěla osm let, kdy byla u moci, a která se toho nepochybně bude znovu dopouštět všude tam, kde tu moc získala a získá, jim nevadí. Tu naopak vynesli do nebes. Je tedy namístě otázka, co vlastně tito voliči od politiky a politiků očekávají.

Vypadá to, že těmto lidem s krátkou pamětí vadí víc, když se průšvihy politiků provalí a dostanou do médií, než to, že se dějí - tedy že náš politický systém je napaden nebezpečnou infekcí, která jej pozvolna sžírá.

 

Voliči nejsou tupci           

Hodně teď slyším od "modrých", že „voliči jsou tupci“, pokud rovnou nepadne ještě horší nadávka. Nejsou. Kdyby to tak bylo, museli by stejně hovořit i o sobě. Protože to budou oni, kteří ODS za čas vyvedou z opozice (zatím jen v krajích) a bude jim naprosto jedno, že jejich milovaná strana se vůbec neočistila, že jen vyměnila figurky na šachovnici za jiné, které však byly součástí oné infekce po celou dobu vládnutí. Ve vládě, v krajích, v místních zastupitelstvech, v představenstvech a dozorčích radách státních a městských firem, v dalších institucích, na ministerstvech, na úřadech a všude tam, kde se dá stranickému kolegovi či kamarádíčkovi přihrát koryto nebo alespoň korýtko. Všude tam, kde se dá cokoli ovlivnit, zmanipulovat, povolit, či zakázat za tučný úplatek do vlastní kapsy či stranické pokladny.

Takže co je motivem těchto voličů, když ne vlastní hloupost? Něco přece jen od strany, kterou volí, očekávají. A to něco je důležitější, než ono Masarykovské „nebát se a nekrást“. Oním silným motivem není nic menšího než ideologie. Pravicová a levicová. Je to ostatně znát ze společenské atmosféry i z různých diskuse (internetových i z očí do očí). Obě hrdopýšky tu stojí proti sobě jako dvě vítězky: chvíli levicová, poté pravicová - a krásně se střídají, jak je v demokracii obvyklé a žádoucí. Nebo je to jinak? Nechce jen někdo aby to tak vypadalo? Nejsou to jen oni četní "režimní usměrňovači," kteří se nám snaží namluvit, že to, co nám předvádějí naši politici, je demokracie?

 

Levicová pravice           

Hned po listopadu nám přeci výše zmínění - politici, novináři, publicisti i intelektuálové - hustili do hlav onen nesmysl, že ekonomická reforma proběhla podle pravicových idejí a že to jinak nešlo. Z velké části přitom šlo spíše o socialistický experiment: Rozdat téměř zdarma lidem kupony (akcie podniků), navíc aniž by výsledkem byl nějaký konkrétní majitel, ničím jiným než socialistickým experimentem není (firmy byly vlastněny, většinou přes fondy, drobnými akcionáři, takže nebyl nikdo, kdo by dohlédl na jejich manažery - a podle toho to i dopadlo). Zákaz soudního přezkumu privatizace, potlačené právo i jeho vymáhání, vnášení nepořádku tam, kde se měl udělat pořádek, jak se to dělo během ekonomické transformace, jsou všechno socialistické manýry.

 

Účel ekonomické transformace           

Úmyslem nebylo naplnit nějakou ideu, ale zakrýt skutečný účel způsobu transformace: tzv. českou cestou zajistit, aby se majetek během privatizace dostal do těch „správných rukou“. Ony správné ruce měla střední komunistická vrstva, nikoli jen členové strany, ale celá tzv. nomenklatura: funkcionáři, úředníci, ředitelé a náměstci podniků, technicky vzdělaní a další věci znalí estébáci a policisti, vědečtí pracovníci, ale i někteří předlistopadoví politici chtěli a potřebovali „kapitalizovat“ majetek, o jehož osudu tak jako tak už často rozhodovali, ale nemohli si při tom tolik nahrabat. Toto byli a jsou skuteční vítězové „sametové revoluce“ a její „hnací motory“ z té komunistické strany (z druhé strany to samozřejmě bylo Občanské fórum vedené disidenty). „Otcové transformace“ včetně Václava Klause k oné nomenklatuře patřili. Například zaměstnance Prognostického ústavu AV, kde Klaus působil, prověřoval a schvaloval přímo Ústřední výbor KSČ.

 

Levicové poplatky ve zdravotnictví           

V mnohem drobnější formě proběhlo nedávno ono mediální vymývání mozků za účelem ideologizace myšlení například u zdravotních poplatků, které jsou bezesporu jedním z důvodů prohry ODS ve volbách. Nadšení pravičáci si je pochvalují, protože to navenek odpovídá jejich ideologii. Zklamaní levičáci (a nejen oni) jsou na ODS kvůli nim naštvaní , protože to jejich ideologii údajně odporuje. Julínkovy poplatky přitom nejsou v důsledku ničím jiným než zvýšením daní a nalití dalších peněz do systému, který je děravý jako řešeto - do takového systému bychom mohli ročně nalít klidně o sto miliard víc, a ten by to nenávratně pohltil bezezbytku. Jde tedy o typicky levicové opatření, halasně zahalené do pravicového hávu.

Pravicové (z ekonomicko-liberálního pohledu) by bylo zavedení pořádku a důraz na individuální přístup: ucpat ony díry, kterými odtékají miliardy z našich daní (pojištění) do kapes „potřebných“, zavedení poplatků a zároveň snížení paušální platby za zdravotní pojištění: doplácím si u doktora, o to méně platím do společné kasy.

 

Ideologie coby výtah k moci           

Z toho plyne, že ideologie, demokraticky levicové i demokraticky pravicové, jsou u nás jen prostředkem k postupu výš, výtahem k moci. Postup vypadá takto:

1. Důkladná masáž společnosti a to tak dlouho, dokud není patřičně ideologizovaná a rozdělená na dvě hlavní skupiny, které jsou ochotné jít si vzájemně po krku namísto přemýšlení.

2. Při i po této manipulaci s lidmi a veřejným míněním podávat výklad toho, co je pravicové a co levicové a navodit tak „vědomí“ toho, co je pro tu kterou ideologickou partičku (údajně) důležitější než pro druhou.

3. V pozadí se pak věnovat tomu, co je (pro politiky, jejich mediální přisluhovače) skutečně důležité: zajistit, sobě, své straně a celé armádě podržtašků patřičnou výslužku, místo u koryta, korýtka či alespoň korýtečka.

V nynějších volbách byl jedním z důvodů prohry ODSfakt, že nedržela svou ideologii a přizpůsobila politiku pragmaticky možnostem (za což naopak patří Topolánkovi dík), ale i skutečnost, že premiér nedokázal odvolat lidi, kteří stranu kompromitují - ministři Langer a Řebíček,Topolánkův poradce Dalík, například. Zákulisní praktiky a příliš hlasité mlaskání však, jak jsem si už řekli, voličům tolik nevadily, jako spíše to, že to vyšlo najevo, navíc krátce před volbami.

 

Demokracie bez obsahu           

Viděno čistě z hlediska mechanismů se to, co se u nás děje, dá vydávat za demokracii. Jenže demokracie nejsou jen mechanismy, ale také „obsah“. A ten se vytratil krátce poté, kdy vyprchalo prvotní nadšení po listopadu 89. Už nešlo o zájmy a potřeby všech, tedy občanů, ale o to, aby Koryta nostra naplnila své cíle, plány a předsevzetí. A je úplně jedno, jestli se její členové tváří přísně pravicově, či naopak rozevlátě levicově - je to jedna parta. Jirka říká Mirkovi: hele, už sis nahrabal dost, pustíš tam na chvíli zase mě.

Jak z toho ven? O tom příště.

 

 

 

Autor: František Kostlán | středa 22.10.2008 9:13 | karma článku: 18,85 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

František Kostlán

Manifest: Společně proti rasismu a neslušnosti

Dělat něco proti rasismu a neslušnosti pokládám za přirozené. A patří k tomu i různá prohlášení, k nimž se připojují občanská sdružení i jednotlivci. V poslední době se v tomto směru začínají více než dříve angažovat i lidé z menšin.

3.11.2009 v 9:30 | Karma: 12,96 | Přečteno: 3068x | Diskuse| Společnost

František Kostlán

ČSSD založila odnož Hamásu. Dohlížel na to tajemný muž s bradavicí

Úřad pro nápravu nesmyslů v politice oznamuje, že palestinská mise předsedy sněmovny Miloslava Vlčka z ČSSD se ve skutečnosti neodehrála, jak tvrdí. Jak řekl onen moudrý rabín na smrtelné posteli: "Všechno je jinak."

17.6.2009 v 9:30 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3424x | Diskuse| Politika

František Kostlán

Lehce zrůdný Václav Havel

Václav Havel dlouhodobě kritizuje ekonomickou filozofii růstu. A dlouhodobě se též staví proti podpoře automobilismu včetně výroby aut samých. Tentokrát to však se způsobem kritiky hodně přehnal.

19.5.2009 v 13:50 | Karma: 43,72 | Přečteno: 24036x | Diskuse| Politika

František Kostlán

Přiznání blogera: Píšu jenom kvůli karmě

Vonehdá běžela ta blogerská debata vo karmě - jestli jako má ňákej smysl a ták. Já tedy musím říct, že já píšu jenom kvůli karmě. Nebejt toho, tak by mě to vůbec nebavilo. Život bez karmy je normálka otrava.

18.5.2009 v 9:00 | Karma: 22,55 | Přečteno: 2711x | Diskuse| Ostatní

František Kostlán

Prezident Václav Klaus se zasadil o cenzuru

Česká televize opět předvedla, nakolik je poplatná politikům a jejich přáním (čti: nařízením). Z archivu pořadu 168 hodin stáhla záběry, na nichž se prezident Václav Klaus protahuje před odvysíláním novoročního projevu. (Info: iDNES.cz.)

7.1.2009 v 7:30 | Karma: 30,29 | Přečteno: 3443x | Politika

František Kostlán

Ať zije nová, recyklovaná vláda! Ať žije škatule number one!

Konečně nám naši zaměstnanci ve vládě a parlamentu ukázali kvalitní politickou kulturu. V pár vládních křeslech má dojít ke hře Škatulata hejbejte se, což je k ukázce následováníhodného příkladu ta nejlepší příležitost. Pojďme si udělat recyklační analýzu.

6.1.2009 v 11:35 | Karma: 33,24 | Přečteno: 5449x | Politika

František Kostlán

Karel Schwarzenberg - to by byl prezident

Karel Schwarzenberg opět a znovu okouzluje svou přímostí, zřetelným, neuhýbavým vyjádřením a srozumitelnou, často nediplomatickou mluvou. Tedy tím, co je evropským politikům vesměs cizí.

5.1.2009 v 7:30 | Karma: 32,19 | Přečteno: 3042x | Politika

František Kostlán

Silvestrovské zpravodajství

Myslete si co chcete, ale já tedy Silvestra slavím. Vždy - a poctivě. Žádné uhýbání a šizení. I proto je pro mě málokdy Nový rok (1. leden) skutečným svátkem. Ále cóóóó... Co jiného bych měl dělat na Silvestra, když ne vtipkovat?

31.12.2008 v 9:00 | Karma: 16,01 | Přečteno: 3051x | Společnost

František Kostlán

Izrael se brání - a opět hloupě

O izraelsko-palestinském konfliktu by šla napsat celá knihovna. Počínání obou stran bylo často lidsky pochopitelné, což neznamená, že bylo zároveň prozíravé či moudré. V posledních dvou konfliktech se tato námitka týká i Izraele.

30.12.2008 v 17:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 2813x | Politika

František Kostlán

Krásné svátky

Milí čtenáři, kolegové blogeři, administrátoři a redaktoři iDNES.cz. Milé kamarádky, milí kamarádi, přátelé.

23.12.2008 v 8:30 | Karma: 13,18 | Přečteno: 1998x | Společnost

František Kostlán

Paroubek, Paroube, Paroub, Parou, Paro, Par, Pa, P...

Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦ Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP ♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP ♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP♦Paroubek-kebouraP

22.12.2008 v 6:00 | Karma: 21,69 | Přečteno: 2532x | Politika

František Kostlán

Pohled do hrnce uprchlíka: Recepty cizokrajných jídel

Recepty jídel ze zemí, z nichž k nám přicházejí uprchlíci. Kratičká vyprávění příchozích (cizinek) o jejich zvycích, tradicích či osudech. A postřehy z průběhu multikulturních skupin.

20.12.2008 v 9:00 | Karma: 17,04 | Přečteno: 4252x | Společnost

František Kostlán

Gandalovič by měl okamžitě odstoupit

Tak už konečně víme, jak si ODS představuje vlastní důvěryhodnost. Podivné praktiky s nabíráním "mrtvých duší," aby mohl být zvolen Petr Gandalovič místopředsedou ODS a vyměněno krajské vedení strany, se prý "vyřeší" auditem.

12.12.2008 v 9:00 | Karma: 45,06 | Přečteno: 16757x | Politika

František Kostlán

Měli bychom se začít bát o ODS

ODS nadále pohrdá voliči a nahání je sociální demokracii, tedy prakticky i komunistům. Svědčí o tom starý způsob vnitřní komunikace, staronové tváře v jejím vedení i to, s jakou lehkostí kongres ODS odmítl návrhy na skutečné změny.

10.12.2008 v 7:30 | Karma: 31,15 | Přečteno: 2704x | Politika

František Kostlán

Jak můžete pomoci lidem v Afghánistánu

Nedávno jsem někde četl, že pomáhat někomu, kdo pomoc ani neočekává, může být kontraproduktivní. Souhlasím. Dodávám však: pomoci někomu, kdo to skutečně potřebuje - a to tak, že si dokáže do velké míry pomoci sám - za to rozhodně stojí.

9.12.2008 v 8:00 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2728x | Společnost

František Kostlán

Europoslanci udělali na Hradě ostudu

Na místy nedemokratické výpady některých europoslanců odpovídal Václav Klaus s přehledem a po obsahové stránce precizně: zastával se demokracie, tedy něčeho, o čem někteří eurotruhlící již nemají příliš ponětí.

6.12.2008 v 8:30 | Karma: 32,29 | Přečteno: 2451x | Politika

František Kostlán

Žvanivost jako projev primitivismu: Poučení z poučení aneb Závěr

Díl šestý: Tolik proklínaní Stanislav Gross, Jiří Paroubek a Mirek Topolánek ve skutečnosti navazují na své premiérské předchůdce, z nichž žádný nebyl lepší než tito výtečníci, s výjimkou Vladimíra Špidly, který se alespoň snažil zlepšit politickou kulturu.

5.12.2008 v 13:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 2169x | Společnost

František Kostlán

Žvanivost jako projev primitivismu: Samozřejmost násilí

Díl pátý: V dubnu 2002 devatenáctiletý mladík na gymnáziu v německém Erfurtu postřílel sedmnáct lidí, většinou učitelů, a další zranil. Pak spáchal sebevraždu. Jediným důvodem k tomu byl prý fakt, že měl opakované problémy se složením maturity.

5.12.2008 v 8:00 | Karma: 12,85 | Přečteno: 1809x | Společnost

František Kostlán

Žvanivost jako projev primitivismu: Povrchnost médií

Díl čtvrtý: Příčin vzrůstu násilí a primitivity je jistě více. Trend zjednodušování vnímání života nabírá na rychlosti. Obsah je zhusta opomíjen, podstata se vyjadřuje formou. A forma bez obsahu je pochopitelně bezobsažná, tudíž i zkratkovitá. Přidržím se stébla v rybníce mediálním, v němž vodu polykám už nějaký ten pondělek.

4.12.2008 v 13:37 | Karma: 12,55 | Přečteno: 1834x | Společnost

František Kostlán

Žvanivost jako projev primitivismu: Génius a podvlíkačky

Díl třetí: Primitivita v umění a v architektuře v souvislosti s absencí politické kultury. Namísto Milana Kundery povolávám v zájmu pravdy dalšího senátora, filozofa Jana Patočku.

4.12.2008 v 8:00 | Karma: 18,39 | Přečteno: 3529x | Společnost
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3819x
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech.

===============================================
PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE.
===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám