František Kostlán

Jak můžete pomoci lidem v Afghánistánu

9. 12. 2008 8:00:00
Nedávno jsem někde četl, že pomáhat někomu, kdo pomoc ani neočekává, může být kontraproduktivní. Souhlasím. Dodávám však: pomoci někomu, kdo to skutečně potřebuje - a to tak, že si dokáže do velké míry pomoci sám - za to rozhodně stojí.

afghan1.jpg
Když mi kamarádka a kolegyně ze sdružení Berkat přivezla před časem z Afghánistánu šál, udělala mi obrovskou radost. Šlo samozřejmě o kus mužského oblečení a já jej od té doby nosím namísto šály. Ovšem pozor! - Nevím, čím to je, ale afghánské oblečení, tedy i tento můj šál, lze často nosit i v létě. Afghánci ve své chudobě dokážou zázraky.

Koupě ručně šitých módních doplňků

Týká se to i 250 žen ve čtyřech vesnicích kolem hlavního města Kábulu, které již několik let šijí své výrobky, Berkat objíždí vesnice a vykupuje je od nich, prodává je v České republice a za peníze opět vykupuje a opět prodává a... Neptejte se, proč je prodává u nás, tak daleko od Afghánistánu, to by byla otázka zbytečná. I přes tu dálku, na tom afghánské švadleny vydělají mnohem víc, než kdyby se snažily zpeněžit výsledky své práce ve městě. Na ten nápad přišla a "rozjela" jej novinářka Petra Procházková a nazvala jej Šťastné létající koberce (HFC). Jak mnoho z vás ví, díky Petřiným aktivitám, původně v Čečensku, byl Berkat v Praze založen.

afghanistanske_obleceni.JPG
afghan2.jpg
afghanistenske_obleceni2.JPG

Podej přes internet

panenky2.jpg
Naše berkatí afghánská skupina si usmyslela, že letos bude prodávat jak klasicky, tedy na Bazaretu Berkatu, tak i přes internet. Staré židovské přísloví praví: Když chceš někomu pomoci, nedávej mu rybu, ale nauč ho rybařit. K tomuhle "rybaření" je ovšem třeba, aby si někdo něco koupil. Což může učinit kdokoli z vás na internetové stránce Aukro (sjeďte kurzorem trochu níž), kde právě probíhá aukce ručně šitých a vyšívaných tunik, šátků a jiných modních doplňků. Projekt není dotován žádnou institucí ani grantem.

A proč by si měl vůbec někdo něco takového kupovat? Získáte krásnou a originální věc, ale především pomůžete nějaké rodině v Afghánistánu, pro niž je tento výdělek často jediným zdrojem příjmů. Výrobky vznikaji v pro nás nepředstavitelných podmínkách. Vesnice nemají elektřinu, ženy nesedí na židlích, ale na zemi, šicí stroj pohanějí pouze ručně, někdy i za obětavé pomoci vlastních dětí. Všechny věci jsou tedy zaručeně ruční výroby a výšivky představují mnoho hodin práce.

Koupí panenky pomůžete zachránit zrak

panenka.jpg
Součastí aukce je také dražba ručně šitých panenek, které vznikají na mnoha místech v ČR a výtěžek z jejich prodeje je určen na transplantaci očních rohovek v Afghanistánu. To začalo tak, že Berakt jako spoluúčastník projektu Medevac "vyvezl" na nějakou dobu skvělého očního chirurga do Kábulu. Pan doktor Filipec pak naučil některé z afghánských lékařů operovat oční rohovky. Ovšem k záchranně zraku nestačí umět operovat, potřeba jsou právě i ty oční rohovky. A na ty se musí nějak vydělat.

Dražba panenek probíhá na Aukro letos již podruhé. Minulá aukce vynesla teměř 13 000 korun, což představuje asi polovinu ceny jedné rohovky. V současné době čekají na operaci v Kábulu tři mladí lidé. Transplantace rohovky jim krom jiného pomůže vrátit se do školy. Vzdělání je pro ně nesmírně důležité a pro všechny je velkým snem. Prodej panenek je opět spojený s nějakou protihodnotou, kterou pomáhající - kupující dostává. Má tak vedle dobrého pocitu i památku. Panenky pro tuto aukci vznikly například na ZŠ v Třebotově, v Psychiatrické léčebně v Písku, na ZŠ Tylova v Písku.

Bazaret Berkatu

A komu nevyhovuje koupě věcí a panenek přes internet, může tak učinit přímo na Bazaretu Berkatu v pražské kavárně Jericho 20.12. od 12.00 do 19.00 hodin, všechno si hezky osahat, vyzkoušet, udělat sobě i blízkým radost a zároveň pomoci potřebným. Vzpomínám si jak známá ruská obhájkyně lidských práv paní Ganuškina při návštěvě u nás v Berkatu spatřila při prohlídce afghánský dámský komplet (kalhoty, šaty a blůzu) a v tu ránu byla úplně ztracená. Koupila jej pro dceru za nemalé peníze a v další části návštěvy těméř o ničem jiném už nehovořila.

Vedle módních doplňků a panenek jsou ke koupi - na internetu i na Bazaretu Berkatu - další nádherné věci:

afghansky_vyrobek.JPG

Přeji vám velké BERKAT, totiž ŠTĚSTÍ (berkat znamená v čečenštině právě štěstí).

Další informace:

Občanské sdružení Berkat

Autor: František Kostlán | karma: 15.47 | přečteno: 2728 ×
Poslední články autora