František Kostlán

Gandalovič by měl okamžitě odstoupit

12. 12. 2008 9:00:00
Tak už konečně víme, jak si ODS představuje vlastní důvěryhodnost. Podivné praktiky s nabíráním "mrtvých duší," aby mohl být zvolen Petr Gandalovič místopředsedou ODS a vyměněno krajské vedení strany, se prý "vyřeší" auditem.

Petr Gandalovič byl navržen na místopředsedu strany díky tomu, že stranická buňka v Dubí nabrala těsně před krajským jednáním ODS nové tváře mezi dělníky a studenty. Všem zaplatila. Podle svědectví jednoho studenta a senátora Kubery, nově přijatí členové dostali dohromady za to, že vstoupili do ODS a hlasovali podle návodu platících, dva či tři tisíce korun a měli zadarmo útratu v restauraci, kde jednání probíhalo.

A jak na to reagoval první místopředseda ODS David Vodrážka, tedy nová tvář, která má prý ODS přinést větší věrohodnost? Společně s Petrem Gandalovičem (sic!) vydali prohlášení, v němž se praví:

"Vedení ODS se zcela distancuje od těchto praktik. V ústeckém regionu bude proveden personální audit členské základny. Vedení ODS je připraveno postupovat co nejpřísněji proti těm, kteří porušili stanovy."

Jinými slovy: Ten, v jehož prospěch byli noví členové "koupeni", ten, v jehož prospěch bylo zmanipulováno hlasování krajského sněmu, nám teď říká, že celou věc prošetří a potrestá viníky. Už dlouho jsem se tak nepobavil.

Jedna změna tu ovšem je. ODS už alespoň nezní v takových darebáctvích jedním hlasem. Miroslava Němcová k celé věci řekla: "Je to popření všeho, co se na kongresu říkalo o důvěryhodnosti strany. Pokud se ukáže, že se pan Gandalovič aktivně zapojil do kupování hlasů, nemá ve vedení ODS co dělat." I ona, stejně jako někteří další lčenové vedení ODS, mluví o možnosti odebrat Dubí licenci.

Jsem paní Němcové za její vyjádření vděčný - i ona se ovšem mýlí. "Pan čistý", jak byl Petr Gandalovič vnímán ještě před kongresem ODS, by měl z místa místopředsedy ODS i z vlády odstoupit okamžitě. A to i v tom případě, kdyby o celé záležitosti nevěděl skutečně nic, čemuž je opravdu velmi těžké uvěřit. (A odejít by měl i ministr Řebíček, v jehož prospěch proběhl stejný "nábor" nových členů.) Jedině tak by mohl veřejnost přesvědčit, že ODS se chce skutečně změnit, ne jen o tom donekonečna žvanit. Jedině tak by ODS mohla dát najevo, že se chce doopravdy začít zbavovat svých dosavadních praktik: klientelismu, politické kurupce a metod, které v normální zemi používají gangsteři, nikoli politická strana.

Související článek na mém blogu:

Měli bychom se začít bát o ODS

Autor: František Kostlán | karma: 45.06 | přečteno: 16757 ×
Poslední články autora