Krásné svátky

23. 12. 2008 8:30:00
Milí čtenáři, kolegové blogeři, administrátoři a redaktoři iDNES.cz. Milé kamarádky, milí kamarádi, přátelé.

chanuka.jpg
Právě jsem se zvedl od psacího stolu, počítače, klávesnice... a bloumám v pravidelném, téměř pochodovém rytmu bytem, od ledničky v kuchyni do koupelny, opláchnout si už potřetí v krátké době ruce a obličej, do obýváku, k balkónu... na parapetu zobou sýkorky lněné semínko, které jsem jim ráno nasypal, a pomalu, abych je nevyplašil, mířím zpět k psacímu stolu... Bloumávám takto po bytě z přetlaku, vždy, když se mé psaní v tu kterou chvíli blíží nějakému vyústění. Nervózně i napjatě přitom sleduji svou mysl, kam ve finále zavede mé prsty tesající do klávesnice sochu měňavky. Která písmena stanou se součástí jakých slov, která slova utvoří které věty, které verše alespoň vzdáleně zalapají po dechu opravdovosti nesdělitelného.
Je před vánocemi a na chanuku (svátek světel), svátky tolik mi milými svým poselstvím - i přes paradox, který mezi nimi vytváří napětí: Je Bůh jeden i jediný? Někde tady, někde na této křehké hranici pravdy vycházející ze stromu života se skrývá velké, neuchopitelné tajemství světa jako dobrého místa k žití.
Adam a Eva jedli jablko ze zakázaného stromu poznání. Prozřeli a sami sebe odsoudili k pozemskému údělu, navždy odtrženi od poznání opravdového, kterého by docílili, kdyby uposlechli příkazu božího.

vanoce_chanuka.jpg


Mnohokrát jsme během letu času, v těch dlouhých tisíciletích v jednom dni (jak praví "popis božího času" v Tóře) směrem k tušenému tajemství napřáhli ruku, s mravenčením v prstech z nedočkavého chtění dotknout se jej konečky prstů. Uchopit jej za cípeček... alespoň to dovol nám, Pane! Dostat se nazpět do té zapovězené, tajemné zahrady, kde pravda je zřejmá - to tisíckrát bylo nám nadějí na naší pouti pouští, všemi pouštěmi světa.
Údělem se nám však stalo utrpení... a zklamání z vlastní nemohoucnosti dobrat se v temnotě jiskřičky, která by zažehla světlo. Hledání nám vanoce.jpg
přineslo poznání, že člověk je v propasti své duše tvorem příliš slabým - musel by být zároveň stromem rostoucím do nebes, z kloubů jehož větviček se právě k zemi snášejí kapky vesmírů, aby alespoň z dáli mohl zaslechnout ozvěnu tajemství.
Bez poselství lásky, které nám (v návaznosti na některé proroky) nejsilněji přiblížil Ježíš Nazaretský, by byl tento svět smutným místem. Aniž bych měl osobní potřebu sdílet jakékoli náboženství či ritualizaci víry, Ježíšovo zrození, každoročně symbolicky oslavované, i sváteční světla chanuky, jsou pro mne obnovením a občerstvením naděje a snahy udržet si víru v to, že láska dosud neztratila svou schopnost činit lidi lepší, než jsou. (V tom mi také dost napomáhá další židovský svátek Jom kipur - Den smíření). A již to znamená v dnešním světě mnoho.
Přeji Vám klidné a požehnané vánoce a chanuku.


Malba a foto: František Kostlán

Autor: František Kostlán | úterý 23.12.2008 8:30 | karma článku: 12.57 | přečteno: 1998x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2005 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 288 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...